Немска фирма иска да строи завод за боклук край Шумен
Немска фирма иска да строи завод за боклук край Шумен / netinfo

Немски инвеститор е прояявил интерес към изграждането на завод за преработка на отпадъци в Шумен. Това съобщи кметът на общината Любомир Христов.

Фирмата има изградени предприятия в Германия, а сега проявява интерес към построяването на мощност и на сметището край кв. "Дивдядово".

С докладна записка градоначалникът иска от Общинския съвет да даде съгласие фирмата да започне проучване на възможността за изграждане на завод за боклук в депото.

По думите на Христо, на следващ етап вече ще се договорят и параметри на бъдещ договор. Стана ясно, че немският инвеститор иска терен и осигуряване на отпадъци, които да преработва. От тях ще се произвеждат пелети и електроенергия.

Изграждат 4 нови предприятия в Шумен

За суровината вече има интерес от страна на японската фирма, която иска да вземе терен в Индустриални парк на Шумен. За нейната дейност ще е нужна доста енергия, каза Любомир Христов.

Той добави, че Общината организира среща между двамата инвеститори, за да договорят дали ще работят заедно. Това трябва да се случи в края на месеца и тогава немската фирма ще представи плановете си, каза кметът Христов.