Шест съвета за справяне със следизборна депресия
Шест съвета за справяне със следизборна депресия / ThinkStock/Getty Images

След избори сред гласоподавателите, подкрепили губещия кандидат, често се наблюдава период на тревожност и депресия. Водещ психотерапевт, цитиран от Нюзмакс Хелт, дава съвети за справяне с подобни състояния.

Гневът сгрява ръцете, любовта топли цялото тяло

Сред физическите и емоционалните реакции на избиратели, чиито кандидат се е провалил, са гадене, сърцебиене, шок, силна тъга и дори страх, обяснява лицензираният психотерапевт Дейвид Кеслър.

Сдържането на емоциите може да е вредно

"Чувствата са сравними с тези при загуба на близък или след преживяна злополука", казва експертът.

За справяне със следизборна депресия терапевтът препоръчва:

1. Ако имате чувството, че сте в кризисна ситуация, приемете, че подобно усещане е напълно нормално. Дайте си време да осмислите случилото се. Не бързайте и не се принуждавайте да продължите напред.

2. Проявете търпение към самите себе си. Не критикувайте и не осъждайте нито самите себе си, нито другите за случилото се.

3. Краят на света не е настъпил, дори в момента да се чувствате така, сякаш е дошъл. Това е ирационален мисловен процес, който Ви заблуждава, че нещата са по-лоши, отколкото са в действителност. Напомняйте си, че още сте живи, дишате и ще намерите начин да се справите със ситуацията.

4. На този етап ограничете максимално времето, което отделяте за телевизионни новини и общуване в социалните мрежи.

5. Направете списък с нещата, които ще Ви накарат да се почувствате по-добре, и започнете да ги вършите. Отидете например на кино, фитнес или на църква, срещнете се с близки или приятели.

6. Ако въпреки всичко усещате, че депресията пречи на обичайните Ви функции, потърсете помощ от квалифициран специалист.

Източник: БТА