Румен Радев е петият президент на България
Румен Радев е петият президент на България / Снимката на Радев и Цачева е на БГНЕС, а представените данни са на Алфа рисърч, базирани на екзит пол

 

Румен Радев печели втория тур на президентските избори, показват социологическите проучвания, базирани на екзит пол. Радев, който е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

 

 

Борисов: Готов съм за оставка и няма да участваме във властта, ако загубим днес

По данни на "Алфа Рисърч" при 100% от извадката от паралелното преброяване 59,7% от гласовете са за двойката Румен Радев - Илиана Йотова, показват данните на социологическа агенция "Алфа рисърч".

За двойката Цецка Цачева - Пламен Манушев са гласували 35,6% от гласоподавателите. 4,7% не подкрепят никого. Избирателната активност е била 50,4%.

За кандидата за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, Румен Радев са гласували 59,1% от избирателите на днешните президентски избори. Това сочи паралелно преброяване при 100% изпълнение на извадката, направено от "Галъп".

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е получила 36,4% от гласовете. "Не подкрепям никого" са зачеркнали 4,5% от гласувалите. Избирателната активност е била 50,4%.

Румен Радев получава 58,15% от гласовете на втория тур на президентските избори според финалните прогнозни резултати на "Маркет линкс", обявени пред бТВ. За Цецка Цачева гласовете са 35,27%. С "Не подкрепям никого" са гласували 6,53% от участвалите в балотажа. Избирателната активност е била 48,8%.

Исторически опит: Победителят на първия тур е и краен победител

Около 47-48% е активността на изборите на балотажа към 19.00 ч. според социологическите агенции "Алфа рисърч" и "Галъп". Според "Алфа рисърч" гласувалите са 48,7 на сто, а според "Галъп" - 47,3%.

От Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" с около 4% по-ниска е активността отколкото на първия тур. Тя отбеляза, че към 19.00 ч. до урните са стигнали около 3,3 млн. души.

Живко Георгиев от "Галъп" посочи, че има около 5-6% от гласувалите на пръви тур, които не са излезли сега и това са главно избиратели на отпаднали кандидати. Същевременно според него, нови 6% са излезли да дадат своя вот днес.

Според проучване на "Маркет линкс" избирателната активност на втория тур на президентските избори е 45,48% към 18.30 ч.

Бойко Борисов: Грешката е моя

Радев влезе във финалната битка за "Дондуков 2" като победител от първия етап на надпреварата, в който имаше превес от близо 3,5% пред Цачева. Историческият опит показва, че първенецът от първия тур е и крайният печеливш в изборите.

Премиерът Бойко Борсов превърна балотажа на президентските избори в решаващ вот и за изпълнителната власт в страната, след като каза, че ако Цачева не спечели, той ще подаде оставка и партия ГЕРБ ще се оттегли от управлението.

В изявите си в последните дни министър-председателят подчерта, че грешката за номинацията на Цачева е негова. Като грешка обаче той видя това, че не се подвел по популизма, а заложил на подготвен кандидат за президентския пост. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че носи отговорността за това партийното решение.