Нинова: БСП няма да прави кабинет
Нинова: БСП няма да прави кабинет / БГНЕС
Пресконференция на БСП в изборната нощ след победата на ген. Румен Радев в битката за президентския пост
91151
Пресконференция на БСП в изборната нощ след победата на ген. Румен Радев в битката за президентския пост
  • Пресконференция на БСП в изборната нощ след победата на ген. Румен Радев в битката за президентския пост

БСП няма да прави опити за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще подаде оставката на своя кабинет в първия работен ден на парламента. Причината за решението на Борисов е резултатът от президентския вот, според който подкрепеният от БСП ген. Румен Радев ще е следващият държавен глава.

Борисов: В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката (ВИДЕО)

Премиерът спази обещанието, дадено между двата тура на вота, и заяви, че ще подаде оставка заради загубата на кандидата за държавен глава на ГЕРБ Цецка Цачева от ген. Радев.

БСП ще се бори да бъде първа политическа сила на предсрочни парламентарни избори и тогава да направи кабинет, каза Нинова по повод сценариите и конституционната процедура след оставката на кабинета "Борисов 2".

Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов

БСП ще върне проучвателния мандат, когато такъв й бъде даден и няма да прави кабинет, каза Нинова и напомни, че понастоящем партията има 38 депутати в Народното събрание.

В рамките на този парламент БСП няма да участва в никакви конфигурации за съставяне на правителство и не би приела евентуална покана от ДПС за формиране на кабинет, категорична е лидерът на столетницата.

Според Нинова Борисов не е държавник. "Човек, който в този момент може да постави на изпитание страната си и да превръща личната си загуба в национална трагедия и катастрофа, не разсъждава държавнически", коментира тя. Бъдещият президент Румен Радев заяви, че Борисов е държавник, но последните му действия не кореспондират с ролята му на такъв.

"Призовавам лидерите на другите парламентарно представени партии и на партии извън Народното събрание да приемем бюджет 2017, за да не оставим държавата без бюджет и да седнем на разумен политически диалог за промяна на изборните правила", отправи послание към колегите си Нинова.

Трябва да гарантираме спокойствие, сигурност и просперитет, за да може народът да живее по-добре, каза тя. На въпрос за съдебната реформа Нинова каза, че промените в съдебната система искат устойчивост.

Темата за Велико народно събрание остава отворена, ще водим разговори, каза лидерът на БСП по повод идеята на премиера Бойко Борисов за свикване на ВНС. Нинова обясни, че за да се стигне до това, сегашният парламент трябва да има проект за нова Конституция, който да е подкрепен от две трети от народните представители.

Румен Радев е петият президент на България

Нинова БСП няма да прави кабинет
netinfo

Българският народ мисли за държавата си и избра силен водач. Българският народ извоюва категорична победа с мъдростта си, каза Нинова на пресконференцията по повод победата на кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова на изборите за държавен глава.

В звуковия файл можете да чуете цялата пресконференция на победителите от изборите за държавен глава кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова с участието и на председателя на БСП Корнелия Нинова и представителя на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Радев - Елена Йончева.