Прокуратурата образува 13 досъдебни производства за изборни нарушения
Прокуратурата образува 13 досъдебни производства за изборни нарушения / БГНЕС

Прокуратурата е образувала 13 досъдебни производства за изборни нарушения, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Подадените сигнали за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до момента са 231.

По 173 от сигналите е постановен отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления.

Три от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК.

По 13 от сигналите са образувани досъдебни производства, като шест са за предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, пет - за документни престъпления, два касаят опит за гласуване два пъти на един и същи човек с различни документи.

Иначе сравнително малко са жалбите и сигналите към ЦИК в сравнение с първи тур на президентските избори миналата седмица, това заяви пред Дарик Цветозар Томов.

Един от сигналите е в Монтана за това, че се отварят бюлетините, след като са били пуснати в кутията. Друг е, че са отказали на жена да гласува по настоящ адрес, а не по постоянен, заради това, че тя не е предала предварително заявление.

Има сигнали за медии, които публикуват междинни данни от проучвания в изборния ден, съобщиха от ЦИК, като допълниха, че са взели вече няколко решения за санкциониране на нарушителите. Останалите сигнали са свързани с нарушения в дейността на секционните избирателни комисии. Няма сигнали за купуване и продаване на гласове.

Днес имат право да гласуват 6 833 080 души. Няма парични санкции за хората, които не желаят гласуват днес на балотажа. Ако са гласували на първия тур, но на втория не желаят, няма опасност, ако пропуснат следващите президентски избори, да бъдат заличени от списъците.

В чужбина са увеличени представителите на секционните избирателни комисии. за да се избегнат дългите опашки, Допълнително от ЦИК съобщиха, че са изпратени още указания, за да се справят.