Изборният ден в Кърджалийско стартира без инциденти
Изборният ден в Кърджалийско стартира без инциденти / netinfo

Изборният ден в 9-ти кърджалийски избирателен район започна нормално. В 7 часа са отворили врати всичките 499 секционни избирателни комисии в областта, съобщи председателят на РИК Антоанета Юрукова.

По протоколите на РИК от първия тур на изборите право на глас в Кърджалийска област имат 257 865 гласоподаватели. Преди седмица, на 6 ноември, до урните достигнаха малко над 32 процента от избирателите или 83 438 от имащите право на глас.

6 от Секционните избирателни комисии са подвижни. В тях гласа си ще могат да подадат хора инвалиди или неподвижни по здравословни причини, подали искане в РИК – Кърджали. 4 са в Ардино и по една в Кърджали и Черноочене.

 

5 жалби са постъпили в съботния ден за размисъл в РИК-Кърджали. И в петте става въпрос за агитация от страна на политически сили за един от кандидатите, нещо което е забранено по закон. В една от жалбите се твърди, че наред с агитацията върви и материално стимулиране – между 20 и 50 лева. „Всички жалби са отхвърлени, тъй като това, което се твърди в тях не може да се докаже”, заяви председателя на РИК Антоанета Юрукова.