Балотажът започна
Балотажът започна / netinfo

Към 7,46 ч. изборният ден е открит във всичките 202 избирателни секции в област Разград – съобщиха от Районната избирателна комисия в Разград.

137 756 са избирателите в Разградско за втория тур на президентските избори. На първия тур по-малко от половината – 47,61% от тях - отидоха до урните. Кандидатът, събрал най-много подкрепа в област Разград обаче отпадна от надпреварата, и сега гласоподавателите от Разградско ще избират между втория и третия по гласове в региона.

В седмицата между първия и втория тур в Районната избирателна комисия постъпи само един сигнал за изборно нарушение, който, както и седемте от миналата неделя, бе обявен за неоснователен.

Според жалбоподателя членът на секционната комисия в село Хърсово, община Самуил, Джевдет Османов е неправилно назначен, понеже е с основно образование и с висящо дело.  Жалбата е обявена за неоснователна, тъй като според членовете на РИК в Изборния кодекс за назначаване в секционни комисии няма изискване за образователен ценз или за чисто съдебно минало и настояще.

Справка в решенията на РИК-Разград сочи, че Османов е декларирал, че има средно образование и така е назначен за член на СИК. Само в секциите в община Самуил обаче работят 7 човека, които са обявили, че са с основно  образование.