Изборният ден в Пловдив започна нормално и без инциденти
Изборният ден в Пловдив започна нормално и без инциденти / БГНЕС, архив
Изборният ден в Пловдив започна нормално и без инциденти
91125
Изборният ден в Пловдив започна нормално и без инциденти
  • Изборният ден в Пловдив започна нормално и без инциденти

В Пловдив изборният ден започна нормално, съобщи за Дарик говорителят на РИК 16 Гергана Костадинова. Всички 478 избирателни секции са отворили врати навреме, като в някои от тях има липсващи членове, които се заменят.

С 318 са по-малко избирателите в Пловдив, които могат да дадат своя вот на балотажа тази неделя. На първия тур на президентските избори в града право на глас имаха 307 359 души, сега техният брой е 307 041. Разликата идва от актуализацията на изборните списъци, уточниха от общинската администрация.

Избирателните секции на територията на Общината са приведени в готовност за изборния ден. От тях 5 са за гласуване с подвижни избирателни кутии, които ще обслужват районите „Централен”, „Западен”, „Северен” и „Южен”.  Подвижната секционна избирателна комисия в район „Тракия” ще обслужва и гласоподавателите от район „Източен”.

12 са секциите в големите лечебни заведения в Пловдив, 2 - в Пловдивския затвор и Следствения арест.  Общо 806 са избирателите, които могат да упражнят правото си на глас в секциите в болниците и местата за лишаване от свобода.

С 58 повече от първия тур са избирателите в града, които ще могат да гласуват за първи път днес. Това са навършилите 18 години в седмицата между двата тура на провеждащите се президентски избори. И днес, както и предишната неделя,  право да упражняват вота си имат трима пловдивски столетници.

Над 14 000 избиратели ще имат възможност да упражнят правото си на глас машинно в 20-те секции, разпределени в четири училища в район „Централен“ - ОУ „Петър Берон”, СУ „Цар Симеон Велики”, НХГ „Цанко Лавренов” и Професионалната гимназия по електротехника и електроника.

В днешния ден са забранени продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитка за периода от 6.00 ч. до 20.00 ч. в заведенията за обществено хранене и другите обществени места на територията на Община Пловдив.

За 16 РИК в района на международен панаир Пловдив се ограничава спирането и паркиране на МПС-та по бул. “България ”- юг в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до моста на “Адата” за времето от 19:00ч. на 13.11.2016 г. до приключване дейността на РИК № 16 по приемане на изборните материали.