В Индия борят корупцията с по-висок номинал банкноти
В Индия борят корупцията с по-висок номинал банкноти / Thinkstock/Getty Images

Банките и пощите в Индия започнаха миналата седмица да пускат в обръщение банкноти от 2000 рупии, след като от оборот внезапно изчезнаха копюрите с номинал 500 и 1000 рупии.

Премиерът на Индия Нарендра Моди съобщи, че най-крупните досега намиращи се в обръщение банкноти от 500 и 1000 рупии се изземват въз връзка с борбата с корупцията, сенчестата икономика, фалшифицирането на парите и финансирането на тероризма.

В сряда банките в страната спряха работа заради подготовката за пускането на новите банкноти с по-висока стойност, с които бяха подменени копюрите от 500 и 1000 рупии.

Процесът премина без хаос и напрежение в работата на финансовите учреждения. Хората се редяха на опашки в банките и извън тях, държаха се спокойно и дружелюбно. За всеки случай имаше полиция, която следеше за реда.

Получаването на нови банкноти ставаше с попълване на анкета с името на получателя и сумата, която подлежи на обмяна. Посочваше се също и банката, където е проведена операцията. Ако клиентът планираше да внесе сумата по сметка, то той трябваше да попълни още по-подробна анкета.

По сметка можеха да се внасят обаче само суми над 4000 рупии. Такива бяха формалностите по изземването на спрените от обръщения копюри и подмяната им с новата банкнота с по-висока стойност. Целият процес отнемаше около час.

Източник: БТА