Оранжев код заради очакван силен вятър е обявен за неделя - 13 ноември, в Северна България. В 18 области е въведен предупредителен жълт код, а само в районите на Кюстендил, Благоевград и Смолян очакванията са времето да бъде стабилно.

През нощта студеният атмосферен фронт ще премине през Източна България и там вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават.

Времето ще е облачно с валежи, главно в източната половина на страната и планинските райони.

Ще има сняг по Коледа и Нова година?

В областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра е обявен оранжев код. Очаква се времето да е ветровито със силен и временно бурен вятър от запад-северозапад с пориви до 30 м/с.

Жълт код е в сила за областите Видин, София-град, София област, Перник, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Габрово и Ловеч също ще бъде ветровито, но с пориви на вятъра до 25 м/с.

Жълт код е обявен и за водите на Черно море. В района на Добрич и Варна се в морето се очаква западен вятър с пориви на места до 24 м/с (7-8, пориви 9 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 4 бала. На юг вятърът ще бъде по-слаб - с пориви до 14-20 м/с.

Над Черноморието на места в ранните часове все още ще има превалявания от дъжд в процес на спиране. През деня ще се установи предимно слънчево време, с временни увеличения на облачността по северния бряг.

Стабилно ще бъде времето в областите Кюстендил, Благоевград и Смолян, където е в сила зелен код.

Какво ще бъде времето в изборния ден - 13 ноември

Новата седмица след изборния ден ще започне със студено време и температури около 0 градуса. През деня в понеделник ще е слънчево. Вятърът ще стихва, а температурите през деня ще са между 6 и 11 градуса.

Значителна облачност ще има и във вторник, и в сряда. В Източна България ще задуха северен вятър и максималните стойности на температурата ще се понижат с още 2-3 градуса и в сряда максималните ще са типично зимни - от 2-3 градуса в Добруджа и Лудогорието до 9-10 градуса в полето около Сандански и Петрич.

В четвъртък повече облаци ще има сутрин, но през деня ще е слънчево. Нощните температури ще са от -5 до 0 градуса, а дневните - от 5 до 10 градуса.

В края на следващата седмица ще има условия за мъгли в низините, в планините обаче ще е предимно слънчево. Като цяло ще настъпи слабо затопляне, но там, където мъглите са трайни (по поречието на Дунав и в котловините) ще остава студено. В планинските райони пък, където ще има повече слънце, температурите ще са по-високи.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg