С концерт на Стинг зала „Батаклан” в Париж отваря врати след кървавите атентати
С концерт на Стинг зала „Батаклан” в Париж отваря врати след кървавите атентати / БГНЕС, архив

С концерт на Стинг днес зала „Батаклан" отваря врати за първи път след кървавите атентати в Париж. „Батаклан" беше една от мишените на координираните нападения във френската столица вечерта на 13 ноември миналата година, когато членове на ИДИЛ нападнаха барове, ресторанти и националния стадион и убиха общо 130 души, а над 350 бяха ранени. В „Батаклан" трагедията беше най-голяма. Там живота си загубиха 90 души, като излизащите от тогавашния концерт в залата бяха разстреляни един по един.

В концертната зала днес всичко е ново - столове, сцена, осветление, но визуално е абсолютно същата като преди година. В „Батаклан" пак ще има рок. Билетите за концерта на Стинг се продаваха само по интернет, а местата свършиха за секунди.

Приходите от концерта ще бъдат дарени на две благотворителни организации, които работят с жертвите на парижките атентати. Предстои изграждането на статуя в памет на жертвите от „Батаклан", като за инициативата вече са направени над 280 дарения, съобщи в ефира на „Дарик" българският общественик във Франция Христо Куртев.

Разпродадоха за минути билетите за концерт на Стинг в зала "Батаклан"

По думите му въпреки терора от преди една година Париж си остава градът на светлината и любовта, а жителите му продължават да се радват на живота, но вече са по-предпазливи.

"Асоциацията иска да финансира статуя или произведение на изкуството в памет на убитите и ранените. Около 280 души вече са дарили пари, за да се построи този паметник. Те не са по никакъв начин свързани с жертвите. Разбира се, нищо не е лесно и изборът на мястото е труден. Прибавя се и въпросът кой е отговорен за паметта на жертвите - Париж, общината, фамилиите на жертвите, държавата. Трябва да кажем, че около кмета на Париж е създадена работна група, която изучава въпроса", разказа Куртев.

Той сподели, че би отишъл на този концерт, но вече няма места. "Хората манифестират, че тероризмът не ги плаши и всичко ще бъде преодоляно", допълни той.

Париж се промени след терористичните атаки, но той си остава градът на любовта. "Франция си остава Франция, Париж е Париж. Хората взеха мерки, които се отразяват на живота, но не и на характера на парижани", каза още Христо Куртев.