Юнкер: Тръмп е невежа за ЕС
Юнкер: Тръмп е невежа за ЕС / БГНЕС, архив

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ представлява риск за двустранните отношения с ЕС, предупреди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Юнкер се аргументира, че Тръмп е невежа за Европейския съюз и начина, по който той функционира.

"Ще трябва да научим (бъдещия президент на САЩ) какво представлява Европа и как работи тя. Мисля, че ще прахосаме две години преди Тръмп да обиколи света, който не познава", заяви Юнкер пред студенти на конференция в Люксембург. Той припомни думи на избрания за президент на САЩ, които навяват на мисълта, че според него Белгия е град.

Джонсън зове евролидерите да престанат да се оплакват за избора на Тръмп

Острото изказване на председателя на ЕК отразява масовия шок и безпокойство сред европейците след изненадващата победа на кандидата на републиканците на президентските избори в САЩ, отбелязва Ройтерс. То влиза в контраст с по-дипломатичните реакции на други европейски лидери, които изразиха желание да работят с Тръмп.

Вчера Юнкер вече изрази съмнения във връзка с позициите на избрания за президент на САЩ по въпроси като глобалната търговия, климатичната политика и сигурността на Запада.

Русия е готова да работи за подобряване на отношенията със САЩ

По време на предизборната кампания Тръмп похвали руския президент Владимир Путин и постави под въпроса принципа на колективна отбрана в НАТО, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА