Откриха официално първия саниран блок в Стара Загора
Откриха официално първия саниран блок в Стара Загора / Dariknews.bg

В Стара Загора беше открит първият саниран жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Свещеници от храма „Св. Димитър" извършиха тържествен водосвет за освещаване на сградата на ул. „Авг. Траяна" №31.

До момента са издадени 40 разрешения за строеж, а общо 75 обществени поръчки са в процедура. Около 30 сгради ще бъдат завършени в Стара Загора до края на годината. Общата разгъната жилищна площ, която ще бъде санирана е 426 000 кв.м.

В Казанлък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са избрани големи и сложни сгради, които са трудни и като сдружаване на собствениците и като изпълнение. За сградите над 8 етажа има по-специални изисквания за изолацията и използваните материали от гледна точка на пожарната безопасност, като е спазена наредбата за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар.

„В бюджет 2017 е заложен още един милиард за програмата, като по този начин става двумилярдна", припомни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на освещаването. Сградите, които в момента се санират в цялата страна са 2000, а други 2500 ще бъдат започнати през следващата година.

На церемонията по официалното откриване присъстваха зам.-кметовете на община Стара Загора, депутати, общински съветници и граждани.