Кърджалийската болница получи модерно оборудване за неонатологията за 800 000 лева
Кърджалийската болница получи модерно оборудване за неонатологията за 800 000 лева / netinfo

Модерно оборудване на стойност около 800 000 евро, включващо 8 високотехнологични апарата, получи неонатологичното отделение в кърджалийската болница „Д-р Атанас дафовски”. Тя е предоставена от Министерството на здравеопазването и е станала възможна благодарение на проект, финансиран от норвежкия финансов механизъм.

Апаратурата, включваща инкубатор за интензивни грижи за новородени деца, инкубаторза специални грижи за новородени, транспортен инкубатор с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия, апарат за механична вентилация, инфузионна помпа, монитор за основни жизнени функции, лампа за фототерапия и ултразвукова апаратура, бе представена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски.

В изказването си той посочи, че целта на Министерството е да бъде намалена детската смъртност в България, която за съжаление е на първо място в ЕС по този показател. „За 2016 година имаме значително намаляване от 10 години насам на детската смъртност в България и това не може да не ни радва”, подчерта д-р Персенски.

Той каза че в Кърджали ще бъдат получени нови 4 апарата по линия на Норвежкия финансов механизъм.Болницата ще получи нов 3D ехограф,съобщи още д-р Персенски.