Комисия предписала почистването на поречието на река Бели Лом, ще има нова растителност
Комисия предписала почистването на поречието на река Бели Лом, ще има нова растителност / netinfo

Междуведомствена комисия е издала предписание за почистване на поречието на река Бели Лом в рамките на град Разград и премахването на самораслата растителност. Това обяви на пресконференция кметът на Разград д-р Валентин Василев.

В комисията влизали представители на: Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ – Разград и Община Разград. Те представили предписание за подобряване проводимостта на речното корито на участък от 1060 м. в рамките на населеното място. С тази дейност се заели служители на ОП“Паркстрой“, докато почиствали е констатирано наличие на ерозионни процеси по наклоните. За спирането им и предотвратяване на обрушването ще бъде засадена нова дълготрайна растителност по горните ръбове на откосите, каква точно ландшафтни архитекти ще препоръчат – обясни кметът. Той съобщи, че поетапно ще бъдат подменени с бързорастяща широколистна дървесна растителност и тополите край реката.

Кметът коментира, че състоянието на речното корито е следствие и от факта, че 10-15 години не е почиствано, но и от дейността на съгражданите ни, които изхвърлян строителни и всякакви други отпадъци в реката. Растителността е толкова висока и гъста, че и елен би могъл да се скрие в нея – каза д-р Василев.

Той съобщи още, че за почистването на коритото на реката е закупена и нова техника за 10 000 лева – мулчер, който надробява дърветата и храстите. Тя ще се използва и за разчистване край шосетата и деретата в цялата община.

Комисия предписала почистването на поречието на река Бели Лом ще има нова растителност
netinfo

Комисия предписала почистването на поречието на река Бели Лом ще има нова растителност
netinfo