МО подписа договор за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29
МО подписа договор за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29 / DarikNews.bg, архив
МО подписа договор за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29
91076
МО подписа договор за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29
  • МО подписа договор за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29

Военното министерство подписа договор за доставка на десет броя двигатели за самолетите МиГ-29. От тях четири двигателя са новопроизведени, останалите шест се ремонтирани. До 30 април 2017 година ще бъдат доставени първите два ремонтирани двигателя.

Договорът е подписан на 9 ноември, съобщиха от Министерството на отбраната, без да уточняват кой ще е изпълнителят. От договорените десет броя двигатели РД 33, серия 2 за самолетите МиГ-29, четири са новопроизведени и са с над два пъти по-голям летателен ресурс от останалите шест броя двигатели, които са ремонтирани.

Най-напред ще бъдат доставени 2 ремонтирани двигателя, като това ще стане до 30 април следващата година. Оставащите осем двигателя ще бъдат доставени по два всеки месец. Сключеният договор за доставка на двигателите ще даде възможност да се възстанови летателната годност на още пет самолета МиГ-29 през следващата година, уточняват от Министерството.

На 2 ноември правителството отпусна на Министерство на отбраната до 15.4 милиона лева за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29, като средствата са предвидени в централния бюджет.

През октомври военният министър Николай Ненчев обяви, че обществената поръчка за доставката на двигатели за МиГ-29 е спряна, и се преминава към пряко договаряне, а договорът със съответната фирма трябва да бъде подписан до края на годината.

Към момента българската армия разполага с девет изправни самолета МиГ-29, от които четири са на бойно дежурство. През март следващата година срокът на изправност на един от самолетите изтича, а през април на още един.