Забъркаха журналисти в съдебен процес
Забъркаха журналисти в съдебен процес / Снимка: Лалка Димитрова
Забъркаха журналисти в съдебен процес
91073
Забъркаха журналисти в съдебен процес
  • Забъркаха журналисти в съдебен процес

Изненадващ ред в хода на съдебен процес въведе днес зам.-председателят на Бургаския районен съд Светлин Иванов. Ексцентричната му идея - да снема самоличността на журналисти, присъствали в открито съдебно заседание, не като подсъдими, свидетели или вещи лица, а в качеството си на представители на четвъртата власт, шашна топ юристи. Мистерия предизвика и друго нестандартно желание на магистрата- да научи и местоработата на пишещите в залата.Впечатление прави и друга подборност, че съдията не поиска да научи къде работи подсъдимия.

Макар в НПК да няма изрична забрана за установяване на самоличност на лица, които не са страни по делото, действията му предизвикаха критични коментари сред прависти. Причината - съдия Светлин Иванов взе предоставените му данни за чиста монета, без да провери достоверна ли са те. Така исканата от него лична информация се появи в съдебния протокол, веднага след данните на подсъдимия и свидетелите по делото.

Първоначалният смут сред репортерите се смени с благодарност, затова че съдия Иванов все пак на не изиска да бъдат огласени ЕГН-тата, адресите, образованието и семейното им положение.

Всичко това се случи в залата пред подсъдимия - Манол Петров. Парадоксално е, че в момента срещу него се води разследване за нападение над журналист, а днес пък беше изправен на подсъдимата скамейка за престъпление по чл. 269 от НК - за оказване на съпротива при опит за полицейски арест.

Ход на делото така и не бе даден, тъй като прокуратурата не изпратила в срок препис от обвинителния акт на подсъдимия. Процесът бе отложен за 21 ноември т.г.