С тържествена церемония във Враца бе отбелязано Освобождението на града
С тържествена церемония във Враца бе отбелязано Освобождението на града / Община Враца

С тържествена церемония, пред паметника „Вестителят на свободата", във Враца бе отбелязана 139-ата годишнина от Освобождението на града. „Днес честваме един паметен ден, в който преди 139 години сме заслужили правото да се наречем свободни, да носим в сърцата си свободата, струваща скъпо, заради кръвта и сълзите, с които е напоена нашата земя. Трябва да тачим, да уважаваме паметта, героизма и мъжеството на онези, които са обичали толкова много България, че да дадат живота си за нея", заяви в словото си кметът на Община Враца Калин Каменов.

„Днес зависи от нас да бъдем свободни, затова нека бъдем по-смели, по-големи родолюбци и да повярваме, че дори в трудността можем да успеем. Направили сме го няколко пъти в историята на нашия град, можем да го направим и сега. Смятам, че вървим по правилния път към развитието на Враца, защото днешната ни свобода е свързана с възможността да работим и да градим града ни. Бъдете горди и обичайте Враца", каза кметът Калин Каменов.

С тържествена церемония във Враца бе отбелязано Освобождението на града
netinfo

Гости на честването на паметната дата бяха Врачанският митрополит Калиник, областният управител на Област Враца Малина Николова, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, ученици и граждани.

Водосвет-молебен бе отслужен от Негово преосвещенство Траянополски епископ Киприян. Кратка историческа справка за събитията на 9 ноември 1877 г. представи уредникът в Регионалния исторически музей - Красимир Григоров, а ролята на Христо Даскалов - Даскала бе изпълнена от Слави Бонев. Участие в тържеството взеха още актьорът Емил Пеняшки, средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий" - гр. Враца и Духовият оркестър към читалище "Развитие".

В знак на почит и признателност, пред паметника, посветен на тръбача Иван Петлак, възвестил свободата на града, бяха поднесени венци и цветя.

С тържествена церемония във Враца бе отбелязано Освобождението на града
netinfo