Какво предвижда планът за защита от бедствия за догодина?
Какво предвижда планът за защита от бедствия за догодина? / БГНЕС, архив
Какво предвижда планът за защита от бедствия за догодина?
91067
Какво предвижда планът за защита от бедствия за догодина?
  • Какво предвижда планът за защита от бедствия за догодина?

Повече доброволци, разширяване на наблюдаваните горски територии и национални учения за подготовка за реакция при бедствия са сред мерките, заложени в плана за защита от бедствия през 2017-та година. Документът беше приет на заседанието на правителството на 9 ноември.

Планът съдържа 206 мерки, с които ще бъдат ангажирани различни министерства и държавни ведомства. Сред тях е търсенето на повече кандидати за доброволци и увеличаване на броя доброволни групи, които съдействат при справяне с дадено бедствие.
Друга мярка е провеждането на национални учения с участието на служителите на ведомствата, които да повишат готовността им за реакция при криза. Планира се и разширяване на мрежата за наблюдение на горите, непрекъснат контрол на водохранилищата, поддържане на реките и укрепване на свлачища.

За обектите от сектор "Енергетика" се предвижда изграждане на пожарогасителни инсталации. Заложено е още обучение на екипи от професионални психолози, които да работят с хората при бедствие, както и обновяване на учебните програми за учениците за реагиране при бедствия.