Бедствено положение в Банско заради проливните дъждове
91066
Бедствено положение в Банско заради проливните дъждове
  • Бедствено положение в Банско заради проливните дъждове

Община Банско обяви бедствено положение заради проливните дъждове през последното денонощие. Заради обилните валежи реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка излязоха от коритата си. Разрушен е ски път в района на ски зоната в града под Тодорка.

Със заповед на кмета Георги Икономов от 12.00 часа на 9 ноември Общинският съвет по сигурност и Щабът за изпълнение на общински план за защита при бедствия и аварии преминава на непрекъснат режим на работа.

На всеки 30 минути трябва да предоставят на кмета информация как вървят спасителните и аварийни работи.

"Няма наводнени къщи и пострадали хора", заяви областният управител Бисер Михайлов, който е на място и следи ситуацията в Банско.Ситуацията в областта е спокойна, сутринта имаше малко напрежение при Санданска Бистрица и Пиринска Бистрица в Сандански, но там нещата са отдавна овладени и няма опасност за хората, каза областният управител.

"По-сериозно е състоянието в Банско. На място съм заедно с кмета Георги Икономов, с директора на пожарна безопасност. Струпана е техника - над 15 самосвала и 8-10 багера. Нещата са под контрол, няма опасност за населението, но много техника е струпана и благодарение на реакцията и на общината, на пожарната, разбира се, нещата са под контрол", каза той.

Обилни са валежите във високата част на планината и това е причината за повишаване на нивото на река Глазне, допълни областният управител. Ситуацията в Гоце Делчев не е тревожна и няма проблем, каза областният управител.

видео: Ирина Везюва и Георги Балабанов, рубриката "Моята новина", nova.bg