Отново търсят Читател на година в шуменската библиотека
Отново търсят Читател на година в шуменската библиотека / dariknews.bg

За втора поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" се включва в националната кампания „Читател на годината", организирана от Столична библиотека и евродепутата Мария Габриел с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля в активирането на интереса към книгата и четенето.

Според регламента на конкурса в началото на идната година Шуменската библиотека ще отличи с приза читателя с най-много еднократно заети през 2016 г. книги. Победителите в националния конкурс, отличени от регионалните библиотеки в страната, ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017 г., а наградата отново е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата.

През 2015 г. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" отличи с приза „Читател на годината" полковника от резерва и бивш преподавател по политология в Шуменското военно училище Дамян Кичуков, който еднократно бе заел в рамките на календарната година 276 заглавия. Следващите го най-активни читатели на библиотеката бяха Валентин Деянов и Бистра Стефанова с еднократно заети съответно 216 и 215 заглавия.

Целта на националната кампания „Читател на годината" е да увеличи дела на четящите хора и да насърчи интереса към четенето и ученето през целия живот като предпоставка за социална реализация и висок жизнен стандарт. Тази цел е в унисон с целта на държавите от Европейския съюз до 2020 г. делът на хората, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%, тъй като липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт.