200 служители на МБАЛ „Св. Мина“ се обявиха против смяната на д-р  Карауланова
200 служители на МБАЛ „Св. Мина“ се обявиха против смяната на д-р Карауланова / netinfo

200 служители на МБАЛ "Св. Мина"-Пловдив се противопоставят остро на смяната на управителя на лечебното заведение д-р Галина Карауланова. Решението за освобождаването й от поста трябва да бъде гласувано на сесията на ОбС в четвъртък.

"Ние считаме, че от назначаването на настоящия управител д-р Галина Карауланова до момента, болницата започна да се изправя  на крака с малки стъпки и финансовото състояние да се стабилизира.

Считаме, че в кризисния момент, в който се намира лечебното заведение една смяна би била нецелесъобразна. В рамките на девет месеца д-р Карауланова предприе решителни мерки и действия, които доведоха към постепенно стабилизиране на финансовото състояние на болницата. Приходите в последната година са стигнали 3 млн. лева, а средномесечният лимит е нараснал до 264 000 лева. Оптимизиран е персоналът на болницата, както и разходите за консумативи и медикаменти. Медицинският съвет на МБАЛ "Св. Мина" смяна, че евентуалното сливане с МБАЛ "Св. Пантелеймон" ще навреди на пациентите и лечебните заведения", пише в декларацията, разпространена до медиите.

Както Дарик вече съобщи, кметът Иван Тотев заяви, че причината за смяната на управителя на бившата Първа градска болница не е липсата на мениджърски качества у д-р Карауланова, а това, че има различия между нея и Община Пловдив по отношение на решението на администрацията за сливане на лечебното заведение с МБАЛ "Св. Пантелеймон".

"Това е единственият начин болницата да продължи да съществува. Не става въпрос за пребазиране, а за юридическо сливане, при което сградният фонд и персоналът ще бъдат запазени", подчерта в началото на седмицата градоначалникът.

След като лекари и медицински сестри от лечебното заведение протестираха срещу неяснотата около тежкото финансово състояние на лечебното заведение, кметът отговори, че Община Пловдив не предвижда да отдели средства от бюджета си за "Св. Мина".

"Тази година вече бяха дадени 1 млн. лева, сега на масата стоят искания за още 2 млн. лева", каза тогава той. "В последните години доказахме, че не даваме пари без конкретни реформи. Такава е политиката на Община Пловдив и случаят с Белодробна болница доказва това", коментира Тотев.