Окончателно: Условна присъда за кмета на Кубрат и нови избори
Окончателно: Условна присъда за кмета на Кубрат и нови избори / Радка Минчева, архив

Върховен касационен съд потвърди условната присъда на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов. Решението на последната съдебна инстанция бе публикувано днес на сайта на съда, то е окончателно и води до нови избори за кмет на община Кубрат.

Наказанието на Исмаилов е 6 месеца лишаване от свобода с 3 години срок на отлагане. Санкцията е за събития, случили се през 2010 г., когато кметът е председател на сдружение „Кубратска мера“, което стопанисва пасища и мери в региона.

В тази си функция той подал в Разплащателната агенция заявление за подпомагане по Системата за единно плащане за поддържане в добро екологично състояние на пасищата. Искането за евросубсидии било за 1756 хектара, проверка на земеделските експерти обаче установила, че информацията относно поддържането на 396,77 хектара е невярна. Заради тези констатации евросубсидии на сдружението не са отпуснати, а председателят му застана пред Темида за представяне на неверни сведения с цел предоставяне на евросредства, като на първа инстанция Окръжен съд-Разград постанови условна присъда - 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Веднъж тя бе потвърдена от Апелативен съд-Варна, но делото бе върнато от Върховен касационен съд за ново разглеждане. Този съдебен състав установи, че невярно декларираните площи са по-малко с 40,05 хектара и обявяват Исмаилов за частично оправдан в тази част на обвинението. За останалите 356,72 хектара условната присъда остава в сила, съдът постанови Исмаилов да плати и съдебните разноски от 9 126,42 лв.

Тази присъда е потвърдена от Първо наказателно отделение на Върховен касационен съд, който не установява „съществените процесуални нарушения“, открити от защитата на Исмаилов. Интересното е, че на съдебното заседание в София и представителят на Върховна Касационна прокуратура е споделил доводите на адвокатите.

Именно прокуратурата трябва да уведоми Общинската избирателна комисия в Кубрат, която да вземе решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на Исмаилов от изборната длъжност. Това става на основание Закона за местното самоуправление и местната власт, според който кмет се отстранява: „когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност“. Решението на ОИК се изпраща в ЦИК и на президента, който насрочва датата на предсрочните избори, междувременно ангажимент има и Общински съвет-Кубрат, местните парламентаристи трябва да изберат временно изпълняващ длъжността „кмет на община Кубрат“.