Николай Ненчев: Осигурили сме добри условия за военните, които пазят държавната граница
Николай Ненчев: Осигурили сме добри условия за военните, които пазят държавната граница / Снимка: БГНЕС, архив

"Към този момент няма засилванве на бежанската вълна, имаме чудесно сътрудничество с органите на МВР и Гранична полиция. Българските служби, гранична полиция и военните се справят много добре с овладяване на бежанската вълна. Ние сме една от малкото страни, които имат изключително големи успехи в тоав отношение". това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Благоевград.

У нас в момента има около 5000 бежанци. Бежанските центрове са запълнени и страната ни не би могла да поеме повече отговорности и да приеме още мигранти.

Ненчев отказа да съобщи колко военослужещи са разположени на държавните ни граници.

"Разполагаме с доста сериозен обем от информация, която ни подсказва, че трафикантите и хората, които се опитват да преминат границата, са много добре осведомени, разполагат с инфоормация и всичко, което си говорим, то вече се знае. Те разполагат с необходимата техника и ресурси и поради тази причина с оглед на националния интерес не мога да съобщя колко военни има на границата, но са толкова, колкото е необходимо", увери министърът като допълни, че към момента, при необходимост, има готвоност за няколко часа да изпрати допълнително до 2000 човека на браздата.

"Ще направя всичко възможно, ако е необходимо да запечатаме границата, но няма да позволим незаконен трафик на хора, както и някой да преминава преминава по няколко пъти държавната граница. Преди дни бях в района на Малок Търново, за да се запозная на място със ситуацията, там съм изпратил и специалните ни части, които вършат огромна работа", призна Николай Ненчев.

Той бе категоричен, че са създадени необходимите условия за българсикте военни, изпратени на границата за предстоящите зимни месеци.

"С моя заповед, на моя отговорност съм увеличил сумата за извънреден труд с 200 лева, така те ще получават общо 500 лева с пари от резервите на военното министерство", увери военният министър.

На границата вече са изпратени и медицински лица, тъй като сме в сезона на вирусите и грипните настинки. Ще има лекар постоянно, който ще следи здравословното състояние на хората, охраняващи държавната границата.

"Условията са добри, поръчал съм допълнително дрехи и униформи за тези вонеослужещи, които работят на открити условия. Ще разположим по един фургон на 2-3 км, за да почиват, да имат прилични условия, а не както преди две-три години бяха изкопали землянки, това няма да допусна. Ще направя всичко възможно да подсигурим добри условия, не е лесно, но към моменат нямам оплаквания", подчерта той.

Днес, навръх Архангеловден, министър Николай Ненчев донесе добрата вест за благоевградчани. Военният министър и кметът Атанас Камбитов обявиха, че утре на заседание на МС ще бъде прехвърлена собствеността на бившата казарма на община Благоевград. Така след петгодишни преговори между общината и военното министерство, бившето поделение ще бъде преотстъпено на общината.

В следващите дни градоначалникът и Неврокопският митрополит Серафим ще обходят терена, за да намерят най-подходящото място за градеж на втора църква в областния център.
Камбитов обеща до месец-два да бъде направена първа копка на новия православен храм. Той ще бъде изграден в терена на бившето подоление, което ще бъде превърнато в бизнес парк.