Министър Ангелкова: Слагаме край на фиктивните бележки за стажовете
Министър Ангелкова: Слагаме край на фиктивните бележки за стажовете / Снимка: БГНЕС, архив


Министерството на туризма предприема редица мерки за решаване на проблема с кризата на кадри в сектора. Това увери министър Николина Ангелкова на среща със студенти в ЮЗУ "Неофит Рилски".

тази посока работи и новосъздадения Междуведомствен съвет за кадрите в туризма, който ще осигури необходимата координация за успешната реализация на политики и практики за насърчаване на заетостта, обучения и квалификациите на заетите в този отрасъл.
Ангелкова даде пример с бележките за стажове на учениците, които в момента често се издават лесно и съвсем фиктивно. Предложението на министерството на туризма е ученическите стажове да бъдат с по-дълъг срок, за да може да се осъществия реален контакт между учениците и бизнеса.

Според министъра на туризма до момента има подадени повече от 1 200 заявления за екскурзоводи, след като влезе в сила Наредбата за екскурзоводи.
"Така напрактика слагаме край на парадокса чужди екскурзоводи да разказват за България. Никой по-добре от нас не може да представя страната ни като туристическа дестинация. Затова беше важно да регулираме тази професия", подчерта Ангелкова.

Тя допълни, че оттук нататък нито един хотел, който не е сертифициран от Министерството на туризма и не е вписан в регистър, няма да има възможност да се нарича СПА хотел и това ще бъде свързано с качеството на предлаганата услуга.
Благоевград разполага с огромно богатство на минерални ресурси. В региона има много възможности за развитие и фокусиране върху СПА индустрията, увери младите хора Ангелкова.

„Младите хора, на които ние разчитаме, които са бъдещето на България, трябва да бъдат мотивирани и да останат да работят в нашата страна. Преди създаването на Министерството нямаше нито един подзаконов нормативен акт и работехме по нов закон със стари подзаконови нормативни актове. Създаваше се изключително голяма трудност на бизнеса, а туризма е 100% частен сектор, да функционира нормално", каза още Ангелкова.