Общинска служителка участвала в схемата за данъчни измами в Пазарджик
Общинска служителка участвала в схемата за данъчни измами в Пазарджик / Дарик архив

Общинска служителка от отдел „Местни данъци и такси” вероятно е била част от схемата за източване на местната хазна с укриване на данъци за превозни средства. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов на редовната си пресконференция. От 100 нарушения 70 са били при нея, установила е проверка. Чиновничката е освободена от работа.

Машинациите излязоха наяве в началото на тази година. Опитите за намаляване на задълженията към хазната най-често са с подправяне на талоните на автомобили, както и на други документи. Най-често се пише по-малка кубатура на двигателя.

Общината отчита сериозен ръст в събраните от местни данъци и такси приходи. До октомври изпълнението е на 104% спрямо плана по всички пера. От налози за автомобили са събрани 3 834 731 лева, с които планираните постъпления са преизпълнени на 142%. До края на миналия месец са събрани повече данъчни приходи в сравнение със събраните през цялата предходна 2015 г. с общо 1 024 727 лв.

Увеличените данъчни приходи са в резултат на предприетите мерки по установяването на задължения за недекларирани превозни средства за предходни години и предприетите принудителни мерки за събиране на вземанията от неизправните длъжници. Към 31 октомври 2016 г. са образувани 770 дела при държавни съдия-изпълнители и 1336 дела при частни. Едновременно с принудителните мерки усилията са насочени и към прекъсване на давностните срокове чрез издаването на актове. От началото на тази година са издадени 1612 на физически и  юридически лица.

Увеличените приходи от данък придобиване се дължат на направени инвестиции на територията на Община Пазарджик и раздвижването на пазара на недвижимите имоти.