БСП- В. Търново: Българите показаха, че искат промяна и независима президентска институция
БСП- В. Търново: Българите показаха, че искат промяна и независима президентска институция / netinfo

Българите показаха, че искат промяна и независима президентска институция. Това е категоричната позиция на областната структура на БСП- Велико Търново след първия тур на изборите за президент и вицепрезидент. На нарочна среща с медиите днес областният лидер на социалистите Валентин Ламбев припомни резултатите от региона- ген. Румен Радев и Илияна Йотова събраха подкепата на 29,77% от имащите право на глас, а втори останаха кандидатите на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев с 19,21 на сто от гласовете.

"Голямата преднина показва, че промяната вече започна", каза Ламбев. Той благодари на всички българи, гласували на първи тур, но подчерта, че е изключително важен балотажът, който трябва да доведе промяната до успешен край.

"Благодаря на всички хора, избрали промяната. На нашите структури, които работиха с голяма енергия и на всички участващи в прозрачната организация на изборния ден", заяви народният представител от "БСП лява България" Мариана Бояджиева. По нейни думи социалистическата партия е избрала верния подход за президентския вот- издигнала е кандидат, на когото не се доверяват само левите избиратели, а човек, който привлича гласовете на широк кръг от хора от целия политически спектър.

"Безспорно генерал Румен Радев е доказан професионалист, човек с достойнство и морал. Тези стойности не са изгубили значение за политическия живот", посочи Мариана Бояджиева. Тя бе категорична, че изборният резултат показва, че БСП успява да възвърне позициите си в големите градове. "Велико Търново се нарежда сред петте области в страната с над 10% разлика в гласовете между първите и вторите кандидати. Останалите четири са Видин, Враца, Монтана и София- област", обобщи народният представител.

Тя изрази надежда гласувалите за ген. Румен Радев на първи тур да сторят същото и на балотажа, за да може очакваната промяна да стане факт.

"Резултатите ясно показват, че нашата кандидат- президентска двойка печели във всички областни градове без три. Това показва, че хората не са доволни от начина, по който функционира политическият модел. Те не искат еднолично управление и имат ясното желание президентът да бъде коректив на случващото се в страната. Видя се, че едноличното управление на Борисов е вредно и хората осъзнаха това. ГЕРБ търсеше да бъде назначен поредният послушен президент, който да топли стола на Бойко Борисов за следващите избори", коментира Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Тя бе категорична, че президентската институция има механизмите да къде коректив, но за целта трябва да бъде олицетворена от достоен човек, а не от назначен такъв. По нейни думи ген. Румен Радев е реализиран извън партийно човек със собствена биография. "Той е бил лидер в професията си има качествата на бъде лидер и на нацията", категорична бе Лечева.

"Нашият кандидат печели в САЩ и Великобритания, а опонентите ни в Турция. Това говори за онези опорни точки, които ползват да се заиграват със страховете на хората. Всъщност това ги поставя в лоша позиция- нямат други аргументи. Твърдят, че България ще бъде изолирана от партньорите си, но това не отговаря на истината", заяви Весела Лечева.

Тя посочи, че по време на кампанията много хора са споделили притесненията си за ниските доходи и демографската криза. "Хората не искат този проблем да бъде решаван със заселването на бежанци, а политиката да бъде провеждана прозрачно и с тяхното участие", коментира Лечева. По нейни думи 78% от българите живеят в тежко материално положение, като 30 на сто от тях живеят с доходи до 300 лв. Според Весела Лечева българите смятат, че президентът може да бъде механизъм за промяна на негативната статистика. Тя припомни, че ген. Румен Радев увери, че ако бъде избран за президент, сред първите му ангажименти ще бъде свикването на Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще бъдат коментирани бежанската криза и демографският проблем.

"Изборният резултат показа и друго- за да се управлява държавата, освен сили трябва и интелект. Кампанията на ген. Радев беше единствената, която се водеше лице в лице. След срещите си с хората, той отговаряше на техните въпроси. За разлика от него нашите опоненти просто излагаха тезите си и не изслушваха тревогите на хората", каза още Лечева.

От БСП- Велико Търново бяха категорични, че социалистическата партия няма да обикаля по централи, за да търси подкрепата на останалите формации, а ще разчита на срещи с граждани. Червените заявиха, че ще бъдат особено бдителни да няма административен натиск върху гласоподавателите и върху прозрачното провеждане на балотажа.