В Тервел печели Орешарски, следван от Радев, Марешки и Цачева
В Тервел печели Орешарски, следван от Радев, Марешки и Цачева / Дарик Добрич

На първия тур на президентските избори в Община Тервел са гласували 7 785 души. От администрацията правят паралел с изборите 2011 г., когато до урните са отишли 9 837 души. По-малкият брой гласували сега се дължи в малка степен на свиването на избирателния списък, но по-съществената причина е, че тогава президентските избори са проведени в един ден с местните избори, които се радват на по-голям интерес, коментират от Общината.

Първи по резултат е Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, втори - Румен Радев /БСП/. Трети е Веселин Марешки, а четвърта - Цецка Цачева /ГЕРБ/. С „Не подкрепям никого" са гласували 423 души, т.е по-малко от половин процент.

2 034 гласа получава Пламен Орешарски. За Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 542 души, докато през 2011-а БСП кандидатурата на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов е взела 3 799 гласа. Цецка Цачева и Пламен Манушев получават 1 119 гласа, докато кандидатите на ГЕРБ през 2011-а Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са получили подкрепа от 1967 души. 707 души са предпочели за президент Красимир Каракачанов.
60,23% от жителите на с.Сърнец са гласували за В.Марешки. В Каблешково подкрепата за него е 38,79%, в с.Безмер пък този процент е 26,61%. В останалите населени места подкрепата за В.Марешки е по-малка.

Избирателната активност за националния референдум в Община Тервел е по-ниска, в сравнение с тази за президентския вот. Резултатите от допитването са сходни с обявените за страната. В референдума са взели участие 29,25% от избирателите, а в изборите за президент и вицепрезидент - 37,52%. И двете активности са по-ниски от тези на местни избори, които обикновено гравитират около и малко над 50%.