Демократката Хилари Клинтън победи с 4 на 2 гласа в малкото селце Диксвил Ноч, щата Хемпшър, където се състоя първото гласуване на президентските избори в САЩ, съобщиха световните агенции.

Избирателите от селцето Диксвил Ноч, сгушено в планинския масив Апалачи - в североизточните покрайнини на САЩ, гласуваха в полунощ и сложиха символично началото на президентските избори.

Тръмп и Клинтън на финалната права в надпреварата за Белия дом

В 00.00 ч. във вторник (05.00 по Гринуич) Клей Смит първи пусна бюлетината си в урната. Последваха го още четирима гласоподаватели и две гласоподавателки, както и регистрирал се в последната минута осми гласоподавател от същата махала, забутана в горите на Ню Хемпшър, близо до границата с Канада.

Либертарианският кандидат Гари Джонсън получи един глас, а един от избирателите е гласувал за Мит Ромни, макар че той не е сред кандидатите за президентския пост, предаде Асошиейтед прес. Американските закони позволяват на гражданите да гласуват и за политици, които не участват в официалната надпревара.

Какво предложиха Клинтън и Тръмп на избирателите?

Така беше продължена традицията, датираща от 1960 г., заради която Диксвил Ноч е известно още като First in the Nation - "първо в страната".

Перуански шамани прогнозираха победа на Клинтън на изборите

С изключение на още две села от региона Нова Англия, които също гласуват през нощта, изборите започват официално в 06.00 ч. на източното крайбрежие (11.00 по Гринуич). Близо 225 милиона американци са призовани да посочат кой ще влезе в Белия дом след Барак Обама - демократката Хилари Клинтън или републиканецът Доналд Тръмп.

Източник: БТА