Съдът конфискува автомобила на дянковлията, превозил нелегалния кюрд
Съдът конфискува автомобила на дянковлията, превозил нелегалния кюрд / netinfo

И нелегално преминалия турско-българската граница кюрд, и неговият шофьор от Дянково подписаха споразумения с прокуратурата и получиха условни присъди.

Делото срещу Бюлент Мерал и Ергюл Хасан се гледа днес в Районен съд-Разград и приключи за 15 минути. 37-годишният кюрд преминал границата 30 срещу 31 октомври. Мъжът живеел в турската община Кършехир, работел в мандра, но го уволнили от работа и решил да емигрира по икономически причини в Германия. Пътят му минавал през България. Преминал границата близо до Малко Търново пеша, вървял край оградата и където свършила, я преминал. От Малко Търново с автобус стигнал до Бургас, оттам пак с рейс – до Силистра, откъдето се свързал със свой познат в Германия, когото помолил да му съдейства да стигне до европейската държава. Той го свързал с 42-годишния Ергюл Хасан от Дянково, който отишъл с колата си да го вземе от Силистра, от Разград щял да го изпрати до Германия. Когато пристигнали в Разград, мъжът от Дянково отишъл в обменно бюро, за да развали банкнотата, която кюрдът имал – 500 евро, оставил за себе си 250 евро, а останалите пари върнал на турския гражданин. Колата били спрели недалеч до полицията в Разград, като тръгнали след обмяната на парите, шофьорът не включил фаровете си и бил спрян за пътна проверка заради това. Катаджиите поискали и документите за самоличност на хората в колата, така установили, че за кюрда няма данни да е влизал в страната ни.

И двамата мъже признаха вината си пред съда – турският гражданин за нелегалното преминаване на границата, а мъжът от Дянково – за това, че е помогнал на нелегално преминал гражданин. Служебните адвокати и на двамата договорили условни присъди. Наказанието за Бюлент Мерал е 6 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години, глоба от 100 лева и плащане на съдебните разноски и тези от досъдебното производство общо за 180 лв. Санкцията за Ергюл Хасан е 9 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години и отнемане в полза на държавата на автомобила, с който е извършено престъплението – „Мазда“, както и на 24-те банкноти от по 20 лева, които кюрдът му платил за услугата.

След съдебното заседание турският гражданин бе освободен от ареста и предаден на миграционната служба, която да го приведе в център за временно настаняване,        откъдето да бъде върнат в Турция.

Съдът конфискува автомобила на дянковлията превозил нелегалния кюрд
netinfo