След ключова среща: Реформаторите ще подкрепят Цецка Цачева на балотажа
След ключова среща: Реформаторите ще подкрепят Цецка Цачева на балотажа / БГНЕС
След ключова среща: Реформаторите ще подкрепят Цецка Цачева на балотажа
91024
След ключова среща: Реформаторите ще подкрепят Цецка Цачева на балотажа
  • След ключова среща: Реформаторите ще подкрепят Цецка Цачева на балотажа

Представителите на Реформаторския блок във властта обявиха, че ще подкрепят Цецка Цачева на втория тур на президентските избори. Кандидатът за президент на Реформаторите Трайчо Трайков обаче се дистанцира от това обещание, лидерът на ДСБ Радан Кънев също. Политическата подкрепа беше обсъдена във формат Изпълнителен съвет на Реформаторския блок, а в разговорите участваха реформаторските представители в кабинета - министърът на образованието Меглена Кунева, на външните работи Даниел Митов, на отбраната Николай Ненчев, на здравеопазването Петър Москов и на икономиката Божидар Лукарски. Към тях се присъединиха кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на правосъдието Екатерина Захариева. След срещата те призоваха за подкрепа на евроатлантическата ориентация на страната, която според тях, ако изборите спечели Румен Радев ще бъде изгубена.

Ключова среща между Цецка Цачева и Реформаторите

Петър Москов заяви, че ако Радев бъде оставен да победи, това ще означава край за евроатлантическата ориентация на България:

"Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин. С генерал Радев е краят на мача", каза Москов.

Трайчо Трайков не присъства на срещата с Цецка Цачева. Снощи той обяви в личния си профил във Фейсбук, че не е заявявал подкрепа за ГЕРБ за втория тур. Днес Цецка Цачева го покани на среща през медиите:

"Готова съм във всеки един момент да се срещна с него, за да чуя би ли допуснал той червен генерал да поведе президентската институция и да направи завой в политиката на България".

Петър Москов: Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин

Днешният разговор с Цецка Цачева и Пламен Манушев беше изключително конкретен и на поставените въпроси, Реформаторите получиха ясен отговор, посочи Петър Москов и даде за пример сигурността:

"Получихме категоричен ангажимент за това, че сигурността по югоизточната ни граница ще бъде увеличавана. Присъствието на армията ще бъде там и ще бъде увеличено дотолкова и докогато има нужда".

Малко след това военният министър Николай Ненчев пък обясни как Румен Радев давал обещания, които няма как да изпълни, защото президентът няма такива правомощия.

"Чувам снощи, че генерал Радев щял да изпрати допълнително войска на границата. Нещо абсолютно недопустимо. Българският президент няма подобни правомощия", коментира Ненчев.

И след тези избори РБ остава на различни позиции, а единството му отново е под въпрос.