Демографски профил на гласувалите в изборите и референдума
Демографски профил на гласувалите в изборите и референдума / БГНЕС

Сред излезлите да гласуват на тези избори, около 1,2 млн. декларират, че са привърженици на ГЕРБ. Около и над половината са гласували за Цачева. По една десета от тях отидоха за Радев, Марешки и Каракачанов, това сочат актуални демографски данни от екзит пол - представителен за гласувалите на територията на България на „Галъп интернешънъл болкан" във връзка с първия тур на президентски избори и националния референдум.

Румен Радев и Илияна Йотова имат 25,7% при обработени над 90% от протоколите

При привържениците на БСП, близо 80 на сто гласуваха за Радев. Това показва по-сериозна мобилизация. Радев обаче получава подкрепа и от много други политически ниши.

Две трети от електората на „Атака", излязъл да гласува на тези избори, е подкрепил Каракачанов. По-малка част от атакистите са отишли при Марешки и Радев.

Три четвърти от патриотите, са подкрепили Каракачанов.

Сред гласувалите за Каракачанов по-малко от половината са патриоти или атакисти. Сред вота за Каракачанов личат около 100 хиляди гласа от хора, които твърдят, че на последните избори са гласували за ГЕРБ. Личат и много негласували на предишните избори.

Около една трета от вота за Марешки също идва от гласували на предишните избори за ГЕРБ, а чувствителен е делът на негласувалите на парламентарни избори.

Анкета: Кого ще подкрепите на балотажа?

Кой гласува с „Не подкрепям никого"? Предимно млади хора. И тук, като че ли, ГЕРБ е загубил периферни гласове.

В микса при гласовете на Трайков, „твърдите" реформаторски са около половината. Останалата половина от неговите гласове дойде от много места и не на последно място - от ГЕРБ.

Близо 60% от излезлите да гласуват на тези избори привърженици на ДПС гласуваха за Орешарски. Тепърва ще се оценява дали и колко са излезли.

Вижте таблици и повече подробности за демографските профили на гласувалите в изборите и референдума ТУК