Учени от Кралския технически институт в Мелбърн анализираха всички фактори, които определят въглеродния отпечатък на храната - използваната енергия и материали за отглеждане, събиране и подготовка за консумация на плодове, зеленчуци и животни, съобщи ЮПИ.
Откажете се от месото, за да спасим планетата, зове експерт
Те изчислиха първо въглеродния отпечатък на пресните хранителни продукти. Както може да се очаква най-екологични са плодовете, зърнените храни и зеленчуците, следвани от ядките и бобените храни. От животинските продукти пилешкото, свинското и рибата са по-щадящи за околната среда, със среден въглероден отпечатък. Най-неекологични са агнешкото и говеждото.
Освен че дават общо насоки, учените изработиха и таблица с конкретния въглероден отпечатък на съответните хранителни продукти. Например при производството на 6 кг кромид лук, се освобождава 1 кг парников газ. На другия край на таблицата е говеждото - 1 кг парникова емисия има при производството само на 38 гр говеждо.
Източник: БТА