Отложиха делото за загиналата при урагана жена
Отложиха делото за загиналата при урагана жена / 24 часа

Продължава съдебното следствие наказателно дело от общ характер № 38 от 2016 година, за причинена смърт на жена от Габрово, по време на ураганна буря през 2013 година.

Подсъдим по делото е И.М. от София, обвинен от Окръжна прокуратура - Габрово в това, че на 14 март 2013 г., около 19,00 ч., на ул. „Брянска" в Габрово, като технически ръководител на строеж по проект „Зелени инвестиции за енергийна ефективност в 13-етажна административна сграда", поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност причинил смъртта на 34-годишна жена от Габрово.

Съгласно обвинението подсъдимият нарушил Наредба №2 от 22 март 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, като около две седмици преди инцидента, в нарушение на заповед от декември 2012 г. за спиране на строежа поради лоши климатични условия, с негово съгласие започнало изграждане на строително скеле.

На инкриминираната дата при влошаване на климатичните условия, изразяващо се в бурен вятър, неукрепена съобразно изискванията за ветрово осигуряване дъска излетяла от скелето и при падането си причинила на пострадалата несъвместими с живота травми.

В хода на съдебното заседание, проведено в петък, 4 ноември 2016 г., бяха разпитани трима свидетели, един от тях - очевидец на инцидента.

Съдът прие като доказателства по делото и изискани от фирмите изпълнител и подизпълнител на обекта, копия на документи, свързани с възложените функции на различни лица работили по строежа, включително - подсъдимия.

Към делото бяха приобщени и писмени доказателства, свързани с отдаването под наем и доставянето на процесното скеле.

С оглед неявяването на едно от вещите лица, изготвили съдебно-техническата експертиза по делото и нередовното призоваване на свидетел, съдът отложи разглеждането на делото, като насрочи следващо заседание за 12 декември т.г.