Изборният ден в страната официално приключи
Изборният ден в страната официално приключи / DarikNews.bg, архив
Изборният ден в страната официално приключи
91015
Изборният ден в страната официално приключи
  • Изборният ден в страната официално приключи

Изборният ден приключи с висока избирателна активност - най-високата досега на президентски вот.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви края на изборния ден на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум в 21.00 ч.

Приключи изборният ден във всички 22 общини на София-област, съобщи председателят на районната избирателна комисия Явор Саздов.

Той посочи, че традиционно избирателната активност в София-област е висока. Над 60% е активността във вота за президент и вицепрезидент, висока е активността и в националния референдум, отбеляза Саздов. Изборният ден е преминал нормално, подадени са няколко сигнала, жалбите са една-две и са маловажни.

Всички 264 избирателни секции на територията на област Перник са приключили своята дейност, съобщи РИК. За президент и вицепрезидент са упражнили вота си 70 983 гласоподаватели, което е 61,62% от всички избиратели. Най-висока е активността в най-малката община в региона - Ковачевци, където до урните са отишли 74,84% от гласоподавателите. Близка до нея е активността в Земен - 70,17%, следвана от Трън - 67,02%, и Брезник - 66,39%. В Радомир правото си на вот са упражнили 62,42% от избирателите, в Перник - 60,42%.

За националния референдум броят на гласувалите е 66 852, или 58,03% от имащите право на вот.

Краят на изборния ден РИК Благоевград обяви в 20.40 ч., когато приключи гласуването във всички избирателни секции на територията на областта.

Изборният ден в Благоевградска област премина в спокойна обстановка, съобщи пресцентърът на Областната дирекция на МВР-Благоевград. От ОД на МВР заявиха, че е създадена организация за охрана на транспортирането на бюлетините от СИК в региона до окончателното им предаване до ЦИК в София.

Изборният ден в област Кюстендил е приключил в спокойна обстановка, съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Нарушения на обществения ред не са били допуснати. Охраната на полицията ще продължи до предаването на изборни материали до РИК.

Изборният ден в Пловдив приключи в 20.00 ч., съобщи председателят на 16 РИК Пловдив град Тодор Тодоров.

Избирателната активност в област Пловдив към 19.30 ч. достигна 58 процента. До 19.30 ч. правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент са упражнили 178 474 (58,07%) жители на Пловдив, а в Националният референдум своя вот са дали 163 772 (53,29%) граждани. Запазва се тенденцията по райони в Пловдив, най-активни са жителите на район "Западен", активността там достигна 60,73%, а най-малко гласоподаватели са отишли до изборните урни в пловдивския район "Източен" 46,76%.

Като цяло изборният ден в Пловдив протече нормално и без сериозни нарушения на изборния кодекс, заключи Тодоров.

Изборният ден в област Пазарджик приключи при 55,2% избирателна активност, съобщиха от РИК. Правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент са упражнили 137 167 лица.

В общините Стрелча и Сърница активността е надхвърлила 66%. Най-малък брой избиратели са отишли до урните в община Пещера - 48,69%. В националният референдум са участвали 122 952 избиратели от област Пазарджик, което формира активност 49,49%.

Изборният ден в област Смолян приключи при активност от 62,9 за гласували на президентския вот и 58,4% за референдум според данни на РИК. Край на изборния ден е обявен във всичките 269 секции в областта. В изборния ден няма допуснати сериозни нарушения според председателя на РИК Симеон Велинов. Най-същественото нарушение е допуснатото двойно гласуване в секция в центъра на Смолян, след като един избирател е гласувал и машинно, и с хартиена бюлетина.

Най-висока избирателна активност е регистрирана в община Доспат - 65,4%. Близо 64% от избирателите са упражнили правото си на вот в общините Баните, Девин, Мадан, Рудозем, Смолян и Чепеларе.

И в област Кърджали официално бе обявен краят на днешния изборен ден за президент и вицепрезидент и за национален референдум. Председателят на РИК Антоанета Юрукова посочи, че избирателната активност в края на деня е 28,42% или 74 001 избиратели във вота за държавен глава и 13,91% или 36 220 души - в националния референдум. Вотът се произведе в общо 498 секции, а право на глас имаха малко над 260 000 избиратели.

В Районната избирателна комисия днес са постъпили общо 6 жалби, от които само две са определени като основателни и са изпратени за разглеждане по компетентност от Районната прокуратура. Става въпрос за назначени в Джебел и в момчилградското село Синделци общински съветници като членове на секционни избирателни комисии.

Изборният ден във всички 467 секции на територията на област Хасково приключи, съобщи председателят на РИК Георги Димитров. На няколко места изборният ден е продължил малко след 20 часа заради чакащи избиратели.

Заради установената методика липсват данни за крайната избирателна активност в няколко общини от областта, обясни Димитров. Прогнозната за активността във вота за държавен глава е към 55 процента, а за националния референдум е по-ниска. От наличните данни най-висока е тя в община Любимец - 67,55% в избора за президент. 65,13% от гласоподавателите са отишли до урните и в община Симеоновград.

Изборният ден приключи във всичките 236 избирателни секции в област Ямбол при активност 58,85% в избора за президент и вицепрезидент и 51,96% - в националния референдум. Това съобщи председателят на РИК Екатерина Янева.

В областта право на глас в изборите за президент и вицепрезидент имат 115 866 граждани, а за участие в националния референдум - 115 863 души.

Постъпилите в РИК две жалби и три сигнала са проверени на място и са взети незабавни мерки за отстраняване на нарушенията на избирателния закон, посочи Янева.

В област Сливен изборите за президент и вицепрезидент приключиха с 49,99% избирателна активност, в националния референдум са гласували 47,13% от избирателите, съобщиха от Районната избирателна комисия. За президент и вицепрезидент са гласували общо 56 177 души, а в референдума - 52 970 гласоподаватели. Право да гласуват в областта имат 178 710 души.

Избирателните секции, които са общо 305 в областта, приключиха работа към 20.45 ч. Няма сериозни нарушения в изборния процес, посочиха от РИК-Сливен.

Общо 177 640 души участваха в изборите за президент в област Стара Загора. Това съобщиха от РИК. Избирателната активност в края на вота е 59%. Най-висока е избирателната активност в община Опан - 68,73%, община Гълъбово - 66,85%, община Братя Даскалови - 65,65%, и община Раднево - 62,41%.

В община Стара Загора са гласували 59,67% от имащите право на избор, в община Казанлък - 57,79%, в община Чирпан - 58,31%, община Павел баня - 54%, община Гурково - 54,86%, и в община Николаево - 59,27%. Най-ниска е била избирателната активност в община Мъглиж - 48,46%.

В референдума са гласували 160 687 души от областта, или 53% от имащите право на вот.

Изборният ден във всички 311 избирателни секции в област Шумен е приключил с гласували 95 716 души за президент и вицепрезидент, съобщиха от Районната избирателна комисия. В националния референдум днес са участвали 74 559 от имащите право на вот в областта.

По последни данни на РИК в изборите за държавен глава са имали право вот 190 051 избиратели от областта, а в националното допитване - 190 191 души.

Не са получавани сигнали за нарушения на изборния процес и на обществения ред в областта, посочват от пресцентъра на ОД на МВР в града. Охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали до РИК.

Гласуването в област Бургас приключи. В малка част от секциите обаче вече е ясно и разпределението на вота за първите двама. Такава е секцията в бургаския затвор.

Там предпочитанията са за генерал Румен Радев. Той получи гласовете на 34 души. Други 13 дадоха вота си за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Право на глас в разкритата секция в затвора днес имаха 63 души.

55,43% е активността на гласувалите в област Варна за президентските избори при преброените до сега секционни протоколи, които са общо девет от 637 секции в областта, съобщи секретарят на Районната избирателна комисия Мария Тодорова. Тя допълни, че до 23.00 ч. девет секции са минали през информационния център.

Изборният ден в област Добрич завърши при 50,95% активност на гласоподавателите във вота за президент и вицепрезидент, съобщиха от Районната избирателна комисия.

Изборният ден в област Русе приключи без съществени нарушения. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия в града Мирослава Маркова.
Постъпили са общо 13 жалби през целия ден, които комисията е разгледала.
Първият чувал с бюлетини в РИК пристигна към 20.20 часа, и той е от Центъра за психично здраве в Русе.

Първият чувал с бюлетини в РИК пристигна към 20.20 ч., и той е от Центъра за психично здраве в Русе. Маркова коментира, че попълването на протоколи и тяхното обработване ще се забави заради провеждането на два вида избори.

Изборният ден в област Силистра приключи, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК). Избирателната активност в изборите за президент и вицепрезидент е 54,77%, а за участие в националния референдум - 42,29%.

РИК е наложила на членовете на две секционни избирателни комисии административни наказания. По единия от случаите прокуратурата прави проверка. От ОД на МВР съобщават, че в края на изборния ден обстановката в Силистренска област е спокойна, няма сигнали за инциденти и нарушения на обществения ред.

Изборният ден в област Търговище приключи. В 20.00 ч. всички 260 секционни комисии са прекратили работата си с избиратели. В РИК няма регистрирани съществени сигнали и жалби, съобщи за БТА председателят на комисията Гергана Цонева.

Изборите за президент и вицепрезидент и националният референдум в петте общини на областта преминаха спокойно, няма нарушения на обществения ред. В РИК през целия ден са разгледани три жалби. Последната е от община Омуртаг по повод на отправени заплахи към член на СИК от квотата на ГЕРБ, съобщи Цонева. Решението на РИК е жалбата да бъде до Районната прокуратура в Омуртаг по компетентност.

Изборният ден област Разград приключи, обявиха от Районната избирателна комисия.
Последните избирателни секции в региона са затворили в 20.30 ч. За президент и вицепрезидент в региона са гласували 65 260 души, или 47,41% от избирателите, съобщиха от областната администрация.

Най-висока избирателна активност е отчетена в община Лозница. Там до урните са отишли 49,94% от гласоподавателите. Над 48% е избирателната активност в общините Исперих и Кубрат, а над 47% - в общините Разград и Цар Калоян. В община Завет в изборите за президент своя вот са упражнили над 46% от гласоподавателите, а в Самуил - над 41%.

Гласувалите в националния референдум в област Разград са 46 642, или 33,89% от избирателите.

Без нарушения и инциденти е приключил изборният ден в област Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията. Във всичките 419 секции гласуването е приключило в 21.00 ч., потвърди Десислава Йонкова, председател на РИК.

Във Великотърновска област за изборите за президент и вицепрезидент бяха регистрирани 220 655 гласоподаватели, а за националното допитване право на глас имаха 220 615 души. Полицейската охрана ще продължи до предаване на изборните материали до РИК, уточниха от полицията.

Районната избирателна комисия в област Габрово обяви край на изборния ден в четирите общини в района. Вотът за президент, вицепрезидент и националното допитване са завършили в 20.00 ч., преминали са делово, без нарушения на обществения ред и на избирателния закон, съобщи Мария Недева, председател на РИК.

За президент и вицепрезидент са гласували 67 299 избиратели, или около 53% от габровци. В националния референдум с вота си са участвали 63 102 избиратели.

В общините Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево право на глас имаха 111 880 избиратели, които гласуваха в 237 секции.

Изборният ден в област Плевен завърши в 21.00 ч. Всички избирателни секции в региона са приключили работа, съобщиха от Областната дирекция на полицията. Охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали.

Изборният ден завърши във всичките 318 секции в област Враца в 20.00 ч., обяви председателят на РИК Иво Францов. По думите му изборите за президент и вицепрезидент и националният референдум в областта са протекли нормално и спокойно, като в края пред нито една секция не имало чакащи да упражнят своя вот.

През целия ден са подадени 8 жалби, допълни председателят на комисията. Повечето от тях са били неоснователни, а три са били за предварително откъсване на бюлетините за президентските избори от кочаните и тяхното прегъване преди да бъдат дадени на избирателите. След проверка това нарушение е било отстранено, уточни той.

В РИК не са постъпвали сигнали за трудности с експерименталното машинно гласуване в 15 секции във Враца, Мездра и Роман, каза Иво Францов в отговор на въпрос. Той посочи, че към момента няма и оплаквания от секционни избирателни комисии или искания за методическа помощ заради трудности с попълването на протоколите за резултатите от изборите.

Всичките 261 избирателни секции в област Видин са приключили своята работа към 20.00 ч., избирателна активност на изборите за президент и вицепрезидент е 52,68%. Това съобщи Павел Петков - председател на Районната избирателна комисия. За президент и вицепрезидент във Видинска област са гласували 49 042 избиратели, а в националния референдум 44 694, което е 48,01%. Във всичките 11 общини от област Видин избирателната активност е над 50%, с изключение на община Видин.

Най-висока е избирателната активност за президент и вицепрезидент е регистрирана в община Макреш - 61,97%, а най-ниска във Видин - 45,52%. В националния референдум най-много са гласувалите отново в община Макреш - 61,97%, а най-малко са във Видин - 45,52%.

Десет жалби са подадени в РИК-Видин от началото на изборния ден - всичките са отхвърлени като неоснователни. Изборният ден в област Видин премина спокойно, не са постъпили сигнали за купуване на гласове. В РИК-Видин вече са пристигнали първите секционни избирателни комисии за обработка на секционните протоколи, съобщи Петков.