Как българите отговориха на въпросите в референдума?
Как българите отговориха на въпросите в референдума? / БГНЕС

Освен за президент и вицепрезидент на страната, българите гласуваха днес и на национален референдум с три въпроса.

Според данни от паралелното преброяване на социологическата агенция "Галъп" в референдума са участвали 45,6% от избирателите. Тази активност е по-ниска от активността на предишните парламентарни избори, която тогава е била 48,7 на сто.

Това означава, че на този етап референдумът е невалиден.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни по-рано днес, че това дали резултатът от референдума ще има задължителен характер зависи от две неща. На първо място - от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 души.

Второто условие е отговорите "да" на въпросите да надхвърлят 50% от гласовете. Ако бъдат спазени тези две условия, решението ще има задължителна сила, посочи говорителят на ЦИК.

Резултатът от националния референдум зависи от избирателната активност

Първият въпрос бе "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?".

Резултатите от паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" за национален референдум 2016 при 75% изпълнение на извадката показват, че на първия въпрос с „Да“ са отговори 72,7% от гласувалите, „Не“ - 16,5%. Не са отговорили на конкретния въпрос 10,9% от упражнили правото си на вот.

Според социологическите прогнози на "Алфа Рисърч" отговорилите с "Да" са 74,2%, а с "Не" - 19,1%. Недействителни са 6,7% от гласовете.

Вторият въпрос бе "Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите?".

Резултатите от паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" за национален референдум 2016 при 75% изпълнение на извадката показват, че на втория въпрос с „Да“ са отговорили 63,3%, с „Не“ - 26,2%, а не са отговорили на конкретния въпрос 10,5%.

Според социологическите прогнози на "Алфа Рисърч" отговорилите с "Да" са 65,6%, а с "Не" - 28,2%. Недействителни са 6,2% от гласовете.

Третият въпрос бе "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори?".

Резултатите от паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" за национален референдум 2016 при 75% изпълнение на извадката показват, че на третия въпрос с „Да“ са отговорили 72,5%, с „Не“ - 16,1%, а не са отговорили на конкретния въпрос 11,4%.

Според социологическите прогнози на "Алфа Рисърч" отговорилите с "Да" са 78,1%, а с "Не" - 15,9%. Не са отговорили на конкретния въпрос 6%.

В референдума са участвали 50,37% от гласоподавателите, или над 3,4 млн. души, по прогнозни данни към 20.30 ч. на "Маркет линкс", оповестени по бТВ.

Според проучването 82,66% от гласовете са за избиране на народните представители с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, а 80,45% подкрепят годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Да се въведе задължително гласуване на изборите и референдумите искат 68,19% от участниците в референдума.