Изборна активност във врачанско към 17 часа
Изборна активност във врачанско към 17 часа / Дарик Враца

Общо 7 жалби са постъпили в РИК Враца през днешния ден. Една от последните постъпили: е за предварително откъсване и сгъване на бюлетини, указано е на СИК-овете как да се процедира и да не се допуска предварително откъсване и сгъване. По жалба за наличие на агитационни материали по-близо от 50 метра до СИК е установено нарушение и е указано на община Козлодуй да отстрани материалите. Последната жалба е от село Краводер, община Криводол. Там СИК е взела неправилно решение да не допуска избирател да гласува с придружител. От РИК Враца са уважили жалбата. „Ако избирателят желае може отново да отиде да гласува“, обясни говорителят на РИК Враца Виктория Гарванска.

Избирателната активност за област Враца за президент и вицепрезидент към 17 часа е 51,34 %. Най-висока е в Криводол - 58,28 %, най-ниска – в Козлодуй – 48,36 %.

В останалите общини:

Борован – 55 %

Бяла Слатина – 53 %

Враца - 49 %

Мездра – 52 %

Мизия – 52 %

Оряхово – 50 %

Роман – 54 %

Хайредин – 51 %

За референдума избирателната активност е 47,12 % - за цялата област, най-висока е в Криводол – 52,63%, а най-ниска – във Враца – 45,56%. Според Виктория Гарванска активността във всички общини за референдума е относително близка – между 45 – 50 %.

До момента в допълнителните СИК-ове, разкрити на територията на община Враца, са гласували почти всички заявили. В Дома за стари хора „Зорница“ са гласували 82 %, в затвора - 100 % от имащите право на глас, в МБАЛ „Христо Ботев“, в КОЦ и  бившия Тубдиспансер  са гласували над 100 % от предварително заявилите. Там са допуснати и са гласували, освен предварително заявилите, и  приетите през последните 48 часа пациенти. Новопостъпилите са записани под черта, така гласувалите са станали над 100 %, обясниха за Дарик от Община Враца.

Няма постъпили жалби и сигнали за купуване на гласове.