Няма сигнали за контролиран вот, отчитат от ЦИК
Няма сигнали за контролиран вот, отчитат от ЦИК / БГНЕС
Всяко оплакване от избирател се завежда като сигнал или жалба, уверяват от ЦИК
91011
Всяко оплакване от избирател се завежда като сигнал или жалба, уверяват от ЦИК
  • Всяко оплакване от избирател се завежда като сигнал или жалба, уверяват от ЦИК

Към 15.30 ч. броя на сигналите, постъпили в ЦИК, са около 140, съобщи пред Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Изборният процес в страната протича спокойно

"Правя уточнението, че всички обаждания и сигнали на избирателите до ЦИК се завеждат като жалба или сигнал. В някои случаи те са наистина неоснователни. В по-голямата си част тези сигнали са свързани с дейността на Районните избирателни комисии", заяви тя.

Няма сигнали за купуване на гласове, уточни още Камелия Нейкова.

Малко по-рано говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов съобщи, че са получени сигнал за недостатъчен брой бюлетини за гласуване в чужбина.

ЦИК ще направи всичко възможно изборният ден да протече нормално и всички, които имат право, да могат да гласуват. Законът предвижда възможност, ако пред избирателните секции след 20.00 ч. продължава да има чакащи, те да могат да гласуват до 21.00 ч.

На тези избори няма блокаж на сайта на ЦИК, няма и хакерски атаки. Забавянето на информацията, по-точно на нейното актуализиране, е заради претоварване на мрежата, "т.нар. ДОС атака, или забавяне на услугата на страницата на ЦИК", обясни пред БТА говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В предходните избори имаше забавяне на отваряне на страницата ни, но сега всичко е в рамките на предварително зададените срокове, посочи той.

Централната избирателна комисия не е приела решение, с което да удължи изборния ден в секциите след 21.00 ч. на местата, където има големи опашки от гласоподаватели, коментира още Андреев. Това ще бъде прецедент и извън закона, аргументира се той.