В Роман гласуваха над 100%
В Роман гласуваха над 100% / Дарик Враца - архив

В белодробната болница в Роман са гласували над 100% от желаещите да участват в изборите. Това съобщиха от Районната избирателна комисия. Своя вот са дали всички, които предварително са били заявили желание да гласуват, а също членовете на СИК и охраната.

Висока е избирателната активност и в други допълнително разкрити избирателни секции. В Комплексния онкологичен център във Враца до 13.00 ч. са гласували 76% от пациентите, заявили желание да участват в изборите. Аналогичен е и случаят в Дома за стари хора “Зорница” във Враца - там гласувалите са 63%. В най-малкото село от община Враца - Мало Пещене - до същия час гласувалите са 61%.

Към 13.00 ч. във Врачанска област за президент са гласували 31,7% от избирателите, а на въпросите от референдума са отговорили 28,92%. Най-високата избирателна активност в областта е в община Криводол - за президент - 39,18%, а за референдума - 35,28%. Най-малко граждани са гласували за президент в община Козлодуй - 28.3%, а за референдума - в община Враца - 27,11%.

По жалбата за това, че политически представител за референдума не е бил допуснат до избирателната секция в Бели извор, Районната избирателна комисия излезе с решение. При проверката било установено, че мъжът е осъществявал агитация в района на секцията.

Последната жалба до РИК е от преди час. Сигналът е, че в с. Осен, община Криводол са гласували хора, чиито имена не са в избирателните списъци на съответната секционна избирателна комисия. Сигналът е счетен от РИК като неоснователен, тъй като е установено е, че няма дописани избиратели в списъците, също и такива, чиито имена да са в списъците под черта.