Предпочитано ли е от избирателите машинното гласуване и защо?
Предпочитано ли е от избирателите машинното гласуване и защо? / БГНЕС, архив

В 500 секции в страната, избрани от ЦИК, можем да гласуваме чрез машина вместо да пускаме хартиената бюлетина. Опция за машинно гласуване обаче има само при изборите за президент, не и за референдума, в който може да се участва само с традиционната бюлетина на хартия.

Тази година машииното гласуване не е експериментално, а официално може да бъде избрано вместо пускане на хартиена бюлетина. Четири часа след началото на изборния ден обаче имаше секции, в които нито един избирател не е избрал алтернативата на хартиената бюлетина. Сред причините посочени от гласуващите са, че никой в секцията не им е казал, че има подобна възможност. Други не са разбрали точно какво представлява то:

„Не се възползвах от машинното гласуване, пропуснах го. Те в началото споменаха, обаче аз не обърнах внимание и си отидох да си гласувам стандартно. Не разбрах много каква е разликата между хартиеното и машинното", каза една дама.

Някои избиратели признават, че не са се запознали предварително с машинното гласуване и затова са избрали да пуснат хартиената бюлетина:

„Не гласувах машинно. Не се поинтересувах предварително", допълниха други хора.

А как става гласуването чрез машина. Гласуващият отбелязва избора си върху електронна бюлетина като докосва сензорния екран върху квадратчето с номера на предпочитания от него кандидат или квадратчето "Не подкрепям никого". Натиска бутона "гласувам" и потвърждава. След това машината отпечатва хартиена разписка, а избирателят може да провери дали съвпада с избора му, сгъва я с текста навътре и излиза от кабинката. Разписката се пуска в отделна непрозрачна урна. Сред мотивите на избралите да гласуват машинно са, че е по-лесно и сигурно:

„Става по-лесно. Избираш, натискаш и потвърждаваш. Сигурността е същата, като с хартиената. Това е бъдещето", каза един гласоподавател.

Някои от избирателите, пропуснали възможността да гласуват машинно, отчитат позитивите на алтернативата:

„По-бързо става, защото някои възрастни хора, докато сложат очилата, свалят очилата и пак ги сложат. Просто става по-бавно", посочи една жена.

Опция за машинно гласуване има само при изборите за президент, не и за референдума, в който може да се участва само с хартиена бюлетина.