Пловдивчани се активизираха, избирателната активност скочи 4 пъти
Пловдивчани се активизираха, избирателната активност скочи 4 пъти / БГНЕС, архив

Близо четири пъти е по-голяма избирателна активност в Пловдив град към 12.30 ч., съобщи Дарик говорителят на 16 РИК Гергана Костадинова.

19,67% или 60 452 души са гласували за президент и вицепрезидент и 54 826 или 17,84% са упражнили вота си за националния референдум. 264 от избирателите са гласували машинно.

Официалните данни относно избора за държавен глава сочат най-висока активност в район "Западен" - 22,68% и най-ниска в "Източен" - 15,04%. В "Централен" са гласували с 20,35% избирателите, в "Северен" - 20,68%, в "Тракия" - 20,4% и в "Южен" - 19,45%.

Изборният ден в страната започна нормално

10 са сигналите, постъпили в 16 РИК до този момент. Всички те са обработени, няма установени нарушения, съобщи председателят на комисията Тодор Тодоров.

Единият от тях е за агитация на чужд език в коридорите на три училища в квартал "Столипиново" - "Пенчо Славейков", "Найден Геров" и "Кирил Нектариев". Направената проверка на място обаче не потвърждава сигнала, уточни той.

Сигнал е подаден и от Асоциация "Прозрачност без граници", че на ул. "Юндола"8 в район "Западен" членовете на секционната избирателна комисия са задължавали гласоподавателите да дадат своя вот за референдума.

"Проверихме и тази жалба, но на този адрес СИК не съществува", заяви секретарят на РИК16 Радина Петрова. До този момент няма постъпили жалби за опашки пред изборни секции в града, допълни още Тодор Тодоров.

Още новини от Пловдив