Затруднения при гласуването на българите в Брюксел
Затруднения при гласуването на българите в Брюксел / Thinkstock/Getty Images
Затруднения при гласуването на българите в Брюксел
91000
Затруднения при гласуването на българите в Брюксел
  • Затруднения при гласуването на българите в Брюксел

В ефира на Дарик Константин Лапавичев, който работи в Европейския парламент заяви, че малко преди обяд близо 200 човека се редят пред една секция. Допълнително забавяне създават тези, които не са попълнили формулярите за гласуване в чужбина. Ето какво сподели Константин Лапавичев:

"Има около 200 човека опашка и е затруднено гласуването, защото има една секция и хората, които на са попълнили Приложение 22, което е за гласуване извън страната, го правят на крак. И ако искат също да гласуват за референдума, трябва да попълнят идентично приложение Това отнема много време, няма химикали, няма плоскости, където да се облегнат хората. Попълват по земята, по стените, прозорците. И в момента сме още в процес на изчакване да се опитаме да гласуваме.

Как гласуват на изборите и референдума българите в чужбина

Опашката се движи доста бавно, но предполагам някъде до половин час трябва да минем. В Брюксел има две секции и тази е най-популярната, защото е близо до центъра. Другата е с по- затруднен достъп, в посолството, което е почти извън града. Така че всички са дошли тук да гласуват днес. Виждам и все повече хора прииждат, така че следобед опашките ще бъдат доста по-сериозни.

Организацията е по-лоша, сравнение с предишни години. Тогава имаше повече секции в постоянното представителство, имаше две, три секции. Сега има само една. Може би не беше предварително така добре оповестено как трябва да се състои и попълването на електронната декларация".