Първи сигнал за нарушение - в Деня за размисъл
Първи сигнал за нарушение - в Деня за размисъл / dariknews.archive

Първият сигнал за нарушения относно изборите на 6 ноември 2016 г. вече е налице. Той е постъпил в Районната избирателна комисия в Плевен. Сигналът е подаден в Деня за размисъл и в него се посочва нарушение в СИК №151000003 с.Божурица, Община Долна Митрополия, Област Плевен.

Според подадения сигнал, избиратели са заплашвани, че ако не гласуват за определен кандидат за президент, няма да получават социална помощ от Общинска дирекция за Социално подпомагане гр.Долна Митрополия. Посочва се още, че Кметът на село Божурица, е обещавал да се осигурява безплатен обяд на лица, които гласуват за определен кандидат, като прикрива, че това ще стане на основание стартиране на Програма за „топъл обяд" на социално слаби жители на общината.
След като се запозна със сигнала РИК-Плевен го отхвърли като неоснователен. „РИК - Плевен не установява нарушение на забрана за предизборна агитация в разпоредбите на чл.182 , ал.1-ал.4 от ИК, тъй като не е посочено кои са лицата, заплашвали избиратели от с.Божурица, както и дали те притежават качеството на лица на изборна длъжност", се посочва в мотивите на комисията.

РИК-Плевен счита, че следва да бъде уведомена Районна прокуратура-Плевен, с оглед изясняване на данните, визирани в сигнала за осъществена заплаха на избиратели от с.Божурица, което по смисъла на НК, представлява престъпление. Преписката е изпратена на Районна прокуратура Плевен за произнасяне по компетентност, съгласно мотивите на решението.
Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.