350 000 къса незаконни цигари откри полицията в Пловдив при спецакция
350 000 къса незаконни цигари откри полицията в Пловдив при спецакция / DarikNews.bg, архив

Двама мъже на 27 и на 22 години са задържани с 350 000 къса незаконни цигари при спецакция на служители от полицията в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на институцията.

На 4 ноември служители на РУ-Асеновград правят опит да спрат край село Поповица микробус "Мерцедес" с хасковска регистрация, пресрещайки го със служебен автомобил "Опел" с включена светлинна и звукова сигнализация.

Вместо да спре за проверка, водачът на буса подал газ и се насочил към полицейската кола и слезлите от нея двама служители, създавайки опасност за живота им. Това наложило униформените да възпроизведат няколко предупредителни изстрела с ползваното от тях оръжие, при което била спукана гума на "Мерцедес"-а. Въпреки това обаче, той продължил по пътя си и се насочил към село Милево, като предприел опасни маневри, за да избута извън платното за движение последвалия го полицейски "Опел". За щастие никой не е пострадал при преследването.

При организираните заградителни действия съвместно с екип на РУ-Първомай в нива край село Мирово въпросният микробус бил открит изоставен, а в близост били засечени водачът и спътникът му. Яростната съпротива на мъжете наложила използването на помощни средства при задържането им. Те са отведени в районното управление, където е установена самоличността им. И двамата са от Асеновград.

В единия са намерени ключовете и документите на мерцедеса. При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на моторното превозно средство са открити 19 мастербокса, съдържащи 190 000 къса цигари без български акцизен бандерол. Още 16 мастербокса с 160 000 къса са намерени и в специално пригодено помещение в частен имот в Садово, ползван от по-възрастния мъж.

От двамата са иззети мобилни телефони, множество СИМ-карти и над 1400 лева. По информация на разследващите контрабандната стока била предназначена за търговско разпространение в страната.

С полицейска заповед двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. Срещу тях е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 и по чл.270 от НК. За случая е уведомена Районна прокуратура-Асеновград.

Новини от Пловдив