Пред очите на света: Варненски лекари оперират артроскопски раменна става
Пред очите на света: Варненски лекари оперират артроскопски раменна става / netinfo

В ортопедичната клиника на МБАЛ „Св.Анна“-Варна, основна клинична база на ортопедичната катедра на Медицински университет, днес се провежда демонстративна артроскопска операция на раменна става. Интервенцията ще извърши международен оперативен екип, с участието на гост-оператоите д-р Роберто Симонетта, шеф на клиниката по артроскопска оперативна ортопедия в гр. Реджио - Калабрия и д-р Филипио Фамилиари от Цюрих, и ще се излъчва в реално време в интернет. В оперативния екип от Клиниката ще участват д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов - асистенти към Катедра „Ортопедия и травматология“ на МУ-Варна.

Международният екип ще оперира 57-годишен мъж с частично скъсване на ротационен маншон в раменната става - състояние, което е съпътствано с болки и обездвижване на рамото, неповлияващи се от рутинни операционни методи“, разясни шефът на катедрата по ортопедия и травматология в МУ-Варна - доц. Димитър Райков.

Диагнозата на избрания за демонстративната интервенция мъж се среща все по-често в резултат на претоварвания и травми, които водят до промени в структурата на рамото и лечението е само оперативно.

Артроскопският метод при тези диагнози е рутинен за европейските клиники, но във Варна тези операции станаха възможни след закупуването на модерния артроскопски апарат, който Клиниката на МБАЛ „Света Анна“ получи от Медицински университет-Варна наскоро. От началото на активната експлоатация на апарата от специалистите в клиниката по ортопедия и травматология в здравното заведение, са извършени над 60 безкръвни операции на коляно и глезенна става.

Безкръвният метод ще позволи операцията да бъде максимално щадяща за болния - само с 2-3 отвора ще бъдат извършени отстраняването на вкалцяванията и меките тъкани и общиване на здравите мускулни слоеве. В резултат на това пациентът ще има възможност за бързо възстановяване, качествена рехабилитация и ново качество на живот, категоричен е началникът на Клиниката доц. Руслан Попстефанов.

Операцията, която ще може да бъде гледана от всяка точка на света през световната търсачка Google, e част от пореден курс за обучение по клинична анатомия на млади лекари-ортопеди, провеждащ се за пета поредна година от асоциация „Черноморско&Средиземноморска Медицинска Академия“, в рамките на съвместната дейност на италианско-българските лекарски екипи за научни и практически медицински изследвания.

В момента фондацията създава и своя практическа база в Балчик. Амбициите на учредителите и ръководството на фондацията е да изградят там модерен медицински център за разработване и прилагане на иновативни лечебни технологии в областта на ортопедията и травматологията, както и за обучение на студенти и лекари от цяла Европа.