Лидер на Ал Кайда в Афганистан е убит при въздушен удар
Лидер на Ал Кайда в Афганистан е убит при въздушен удар / БГНЕС

Лидерът на Ал Кайда за Източен Афганистан Фарук ал Катани е бил убит при въздушен удар на САЩ, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС. Ударът е бил нанесен на 23 октомври в провинция Конар. Ал Катани е бил един от главните организатори на нападения срещу САЩ, каза Кук.

Ал Кайда призова мюсюлманите да продължават борбата срещу САЩ във видео от септември

"Този успешен удар е поредния пример как операциите на САЩ помагат да се унищожат международните терористични мрежи и успяват да ликвидират терористични лидери, които се опитват да атакуват нашата родина, нашите интереси и нашите съюзници в чужбина", каза Питър Кук в официално изявление.

Според високопоставен служител на американското правителство, атаката е може би най-значимият удар срещу ръководството на Ал Кайда в Афганистан. Пентагонът се опитваше да залови Катани в продължение на 4 години.

ФБР: Унищожаването на ИД ще доведе до невиждан взрив от тероризъм

САЩ проверяват резултата от друг въздушен удар на 23 октомври, чиято цел е бил друг лидер на Ал Кайда в Афганистан - Билал ал Утаби. Към момента смъртта му не е потвърдена. По информация на американците, той е имал многогодишни връзки с Осама бин Ладен и е бил водач на батальона в Афганистан от 2010 г.

Източник: БГНЕС, БТА