Подготовката за вота тече в цялата страна и в чужбина. Партиите използват и последната законна възможност да привлекат гласове на своя страна, а някои дори с подаръци като брашно и броеници, посочва NOVA.

Над 6,8 милиона са българите, които ще могат да гласуват в неделя за държавен глава. С около 2000 по-малко са тези, които ще могат да пуснат бюлетина за референдума. Гласуването ще става в над 12 хиляди секции в страната. В чужбина секциите ще са 325 в 71 държави.

Подготовката тече до последния момент - изнасят се чиновете и столовете от класните стаи, които се превръщат в секции. Вече са монтирани и параваните.

Утре при строги мерки за сигурност в училищата ще пристигнат урните, бюлетините и изборните книжа.

Нарушенията, за които да внимаваме на изборите в неделя

А докато комисиите се подготвят, зрители на NOVA сигнализираха за предизборно раздаване на подаръци и дори попълнени бюлетини. Възрастен мъж от Хасково отишъл да си купи хляб тази сутрин. Получил и пакет, без да му обяснят защо. Отворил го чак вкъщи и видял вътре попълнена бюлетина.

В Шумен поне в три села са раздавани пакети с подаръци и попълнена бюлетина. В пакетите имало принадлежности за молитва. Раздавали ги непознати жени. Комплектите били различни за жените и мъжете.

От ЦИК съобщиха, че сериозни сигнали за изборни нарушения днес не са получили.

Източник: Nova.bg