САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима
САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима / Thinkstock/Getty Images
САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима
90976
САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима
  • САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима

САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима. 4000 души ще са част от бронетанкова бригада, а 1750 - от авиационна. Подразделение на бронетанковата бригада ще бъде изпратено и в България. В нашата страна се планира и учение, коментира американският министър на отбраната Аштън Картър.

Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън е знаела, че правителствата на Катар и Саудитска Арабия финансират „Ислямска държава". Информацията съобщи основателят на „Уикилийкс" Джулиан Асандж, позовавайки се на имейл на Клинтън от началото на 2014 година. Най-голямата оръжейна сделка за над 80 милиарда долара е сключена от саудитците със САЩ, докато Хилари Клинтън е държавен секретар, допълва Асандж.

В САЩ очакват терористични заплахи в дните около изборите

Съединените щати ще разположат тази зима в Европа близо 6000 военнослужещи, съобщиха световните медии, позовавайки се на представители на американското министерство на сухопътните сили, което е част от структурата на Пентагона.

Допълнителната бронетанкова бригада, която ще бъде изпратена в Европа, наброява 4000 души. Става въпрос за 3-та бронетанкова бригада от 4-тата пехотна дивизия, базирана в щата Колорадо.

Съединените щати ще разположат в Европа и 1750 военнослужещи, зачислени към 10-та авиационна бригада от 10-та планинска дивизия.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че допълнителната бронетанкова бригада, която страната му ще изпрати в Европа, ще пристигне от Колорадо през февруари. Първо, тя ще проведе учения в Полша. След това ще изпрати подразделения с численост на рота в България, Румъния и балтийските страни, обясни Картър.

В бившите съветски републики в Прибалтика частите ще останат до разполагането на батальони на НАТО. След това през юни и юли ще проведат учения в Полша, Латвия, Литва, Естония, България, Румъния и Грузия.

„Ал Кайда" призова мюсюлманите да продължават борбата срещу САЩ в ново видео

Един батальон от бригадата ще бъде изпратен в Румъния, допълни Картър. Той ще влезе в състава на тренировъчна бригада на НАТО, която Алиансът реши да формира за укрепване на своите позиции в Черно море.

Днес стана ясно още, че кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинън е знаела, че Катар и Саудитска Арабия финансират „Ислямска държава". В електронната си кореспонденция тя показва, че е наясно с това, заяви основателят на „Уикилийкс" Джулиан Асандж в интервю за телевизионния канал RT.

Има електронно писмо на Клинтън от началото на 2014 година, малко след като тя е напуснала поста държавен секретар, до председателя на предизборния й щаб Джон Подеста.

В писмото се казва, че „Ислямска държава" се финансира от Саудитска Арабия и Катар. Мисля, че това е най-важното писмо от цялата извадка", обясни Асандж.

В мейла на Клинтън пише, че не отделни шейхове, а самото правителство на Саудитска Арабия и правителството на Катар финансират ИДИЛ.

Асандж изрази съчувствие към кандидата за президент на САЩ:

"Много ми е жал за Хилари Клинтън, защото тя е човек, разяждан отвътре от собствените си амбиции. Мъчат я до такава степен, че ще я поболеят - даже губи съзнание в преследване на своите амбиции".

Джулиан Асандж припомни, че най-голямата оръжейна сделка в историята на стойност над 80 милиарда долара е сключена от саудитците със САЩ, докато Хилари Клинтън е държавен секретар, по време на първия мандат на Барак Обама.