Инвеститорът с гъбите: Въпрос на време е да се случат нещата
Инвеститорът с гъбите: Въпрос на време е да се случат нещата / netinfo

Работата по проекта за изграждане в бившата Жандармерия на комплекс за производство на гъби по космическа технология не е спирала, въпрос на време е да се случат нещата. Това заяви в отговор на въпрос на Дарик-Разград един от съдружниците в проекта – разградският предприемач Мартин Нешев.

Той бе един от двамата основни лектори в научната конференция, която Филиал Разград на РУ“Ангел Кънчев“ организира в Разград днес и утре. Темата на доклада му е пряко свързана с бъдещата инвестиция: „Използване на сублимационни прахове от гъби на род Pleurotus в Европа. Приложение на гъбените прахове при използването на храни за бързо готвене“.

Все още не сме получили сертификат за инвеститор клас „А“ от Българската агенция за инвестиции – обясни забавянето на реализацията на проекта Нешев. „Очакваме в най-скоро време документът да ни бъде връчен, но не мога да се ангажирам със срокове“ – заяви той. „Междувременно работим по проектирането и технологиите, основно да увеличим сублимацията в преработката на гъби и по този повод сме на тази конференция“ – каза още Нешев.

Ще припомним, че инвестиционното намерение на „Био-агро ресурс плюс“ООД-Варна бе обявено в началото на годината. В дружеството съдружници са руски и украински граждани, единственият българин е Мартин Нешев. То притежава интелектуалната собственост – технологиите и патентите за преработка на гъби кладници чрез сублимиране – технология, по която се приготвят космически храни – дълбоко замразяване, а след това вакуумно изсушаване. Инвеститорите предвиждат откриване на 500 работни места в разградския комплекс на територията на бившата Жандармерия в Разград.