Какво означава дете да бъде в конфликт със закона
Какво означава дете да бъде в конфликт със закона / netinfo

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и „Нова Броудкастинг Груп" стартираха съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона,  да гарантира достъпа им до справедлив процес и повиши шансовете им за ресоциализация и реинтеграция.

По данни на Националния статистически институт, годишно над 5 000 деца се разследват за извършване на престъпления, без да са налице гаранциите за справедливо третиране и за спазване на правата им.

Вижте какво мислят по темата две десетокласнички, ученички в ПМГ „Св. Климент Охридски" в град Монтана - Диана Тодорова Станкова и Сия Руменова Соколова.

Знаете ли какво означава да бъдеш в конфликт със закона? Дете в конфликт със закона?

Диана: Да си направил нещо против закона, нещо нередно.

Сия: Може да е някой голям бунтар или пък някой да направи нещо от незнание, инат или просто за кеф.

Диана: Някой, който го преследват.

"Осъдено детство": Дете в ТВУ, защото е изяло откраднат сладолед

Имате ли такива приятели?

Диана: Не съм сигурна.

Сия: Не се сещам. По-скоро не.

Ако разберете, че някой приятел е в конфликт със закона какво бихте направили? Ще си промените ли отношението към него?

Диана: Ако ми е близък, ще поговоря с него, ще се опитам да го вразумя. Може да е някакво моментно отклонение. Зависи от ситуацията.

Сия: Трябва да разберем какви са мотивите му, защо го е направил и ако не са основателни може и да си променя мнението. Но, ако е близък приятел и не искам да го губя, ще се опитам да го разбера. Ще го изслушам и, ако мога ще помогна.

Диана: Ако не е близък, сигурно ще поговоря, но ще се откажа бързо, ако е някой който не те слуша и реагира агресивно.

"Осъдено детство": Историята на един успял крадец и една провалена система

Справедливо ли е деца да бъдат наказвани за постъпки, за които възрастните не биха били наказани? Например бягство от дома, бягство от училище, скитничество.

Диана: Не! По принцип децата не са добре осъзнати и не разбират съвсем последствията като направят нещо.

Сия: Да, децата не бива да бъдат съдени толкова строго колкото възрастните, камо ли да бъдат съдени за неща, за които не наказват възрастните. И трябва да им се помогне. Да може това дете да говори с психолози, с някой, който да го предразположи.

Диана: Да някой да го чуе и да му помогне да разбере последиците, да помогне.

Сия и Диана: Трябва да се опитат да го разберат, а не само да го съдят понеже това още повече ще усложни ситуацията. Трябва да има кой да помогне, да насочи вниманието към нещо друго - не да прави глупости. Да прави нещо полезно, което да дава стимул. Да, да положи някакви усилия и да си понесе последиците. Хем да види, че няма нищо безнаказано, хем да научи нещо полезно.

Защо е важна реформата в  детското правосъдие?

Какво означава дете да бъде в конфликт със закона
netinfo

Кремена Чобанова, консултант в областта на достъпа на децата до правосъдие:

Ще ви разкажа една истинска история, която сподели колега прокурор, с когото работим. На бюрото му пристига преписка, в която се описва как 14 г. момче е сложило бетонен блок на железопътен път - на релсите. За щастие не се е стигнало до произшествие, но можете да си представите какво би се случило, ако пътнически влак дерайлира заради бетонния блок - в най добрия случай сериозни материални щети и наранявания за пътуващите, в най-лошия - дори смъртен случай. На въпросите защо го е направил младежът отговаря: „За да видя какво ще стане." Дали в случая става дума за бунтар или за някой, който от незнание или просто за кеф прави нещо, ясно е че непълнолетния младеж не може да бъде третиран като възрастните, защото не е осъзнавал последиците от постъпката си. Както казаха Сия и Диана, децата не трябва да бъдат съдени по същите правила като възрастните, а още по-малко да бъдат съдени по-строго. И въпреки че Наказателният кодекс създава предпоставки за това - младежът в случая не може да носи наказателна отговорност, то насочването на случая по реда на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните означава ново производство, в което не са налице процесуалните гаранции за справедлив процес.

"Осъдено детство": Да бъдеш принуден да продаваш любов, за да оцелееш

Затова и реформата на системата за детско правосъдие, която стартира преди повече от 10 години трябва да бъде завършена с приемането на ново законодателство, което създава необходимите условия за спазване на правата на децата. Приемането на Закона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки и промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс ще позволят децата в конфликт със закона - децата, които са заподозрени, обвиняеми или признати в това, че са нарушили наказателния закон да бъдат третирани по начин, съобразен с международните стандарти. А това означава по начин, насочен към това те да разберат последствията от противоправното си поведение, но също така да се насърчи тяхното развитие и интеграция в обществото, така че да се предотвратят бъдещи деяния в нарушение на закона. Момичетата всъщност интуитивно, но съвършено добре обясниха защо е важна реформата.

УНИЦЕФ участва активно в работната група по Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, кои са разликите спрямо действащото законодателство?

Разликите спрямо действащото законодателство са много, затова ще спомена само най-важните. На първо място законопроектът обхваща само децата в конфликт със закона. Децата, навършили 14 г., които са нарушили наказателния закон ще могат да бъдат отклонени от наказателно производство. Децата под минималната възраст за наказателна отговорност - под 14 г. и децата със статусни нарушение - бягство от вкъщи, бягство от училище, скитничество ще бъдат насочени към мерки за подкрепа и закрила, както изискват международните стандарти и дори вътрешното ни законодателство - Законът за закрила на детето.

На второ място Законът за отклоняване въвежда всички необходими процесуални гаранции - това означава, че децата, които участват в производството ще могат да се ползват от всички гаранции за справедлив процес - нещо, което не е гарантирано в достатъчна степен в действащия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Една от най-важните гаранции е задължителната адвокатска защита, която ще позволи деца и семейства, които са бедни и недобре информирани за правата си да ползват защита по реда на Закона за правната помощ. В момента липсата на задължителна защита нерядко води до налагане на мярка настаняване в Социално-педагогически интернат и дори във Възпитателно училище-интернат. Тази мярка е по същество лишаване от свобода, но в момента се налага дори на деца, които са извършили статусни нарушение, само защото не могат да си позволят квалифицирана адвокатска защита, което не е справедливо. Така че задължителната адвокатска защита е гаранция, че задържането и лишаването от свобода на деца е крайна мярка, когато други мерки не са били успешни, налага се в изключителни случаи - за тежки престъпления, а не за статусни нарушения и за възможно най-кратък срок, за да се улесни успешната ре-социализация на детето - това е и един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето по отношение на децата в конфликт със закона.

Много важна промяна, която се въвежда с проектозакона е подходът на възстановяващото правосъдие, който дава възможност децата да осъзнаят последствията от действията си за пострадалия като в същото време покажат положителния си потенциал и качества. Това може да стане благодарение на предвидената в закона медиация и семеен съвет.

Има още много положителни промени, ще отнеме много време да говоря за всички, затова сме подготвели една таблица, която нагледно показва разликите между действащото законодателство и проектозакона.